V tamním klubu se slavilo už pošesté. „Zavedly se tady oslavy MDŽ, které vždy spojíme s nějakou kulinářskou soutěží. Začalo to tím, že ženský se kolem nás točí celý rok, tak jsme chtěli udělat také my něco pro ně,“ přiblížil začátky kynické tradice správce klubu Petr Hoskovec. Letos poprvé se však soutěže mohly zúčastnit i ženy.

Soutěžní pochoutky se každý rok mění. „Poprvé jsme upekli bábovky, pak jsme dělali jednohubky, bramborový salát, řízky, sekanou a jelikož postupně zvyšujeme obtížnost, je letos slaná roláda,“ zavzpomínal Hoskovec. „Za rok bude zřejmě sladká roláda,“ nastínil.

Kreslení u kavárenského stolu v kavárně Kovárna v Ledči nad Sázavou
Do kavárny s pastelkami? V ledečské Kovárně se kreslí pravidelně

Hned po příchodu dostala každá žena stylový rudý karafiát a drobný dárek. Program pak v jednu hodinu odpoledne zahájily děti z ledečské základní umělecké školy pod taktovkou Jiřiny Hoskovcové. Svým vystoupením přispěla i vnoučata místních a pozadu nezůstal ani kynický pěvecký sbor. Společně i s příchozími si střihli například dvojhlasný zpět české lidovky Kdyby tady byla taková panenka.

V druhé části programu se pak vybírala nejlepší slaná roláda. Hodnotící měli na výběr ze sedmi kousků. „Je vidět, že jednohubky byly jednodušší, těch soutěžilo asi deset druhů,“ poznamenal Hoskovec.

V hodnotící komisi mohl zasednout kdokoliv z příchozích. Zájemci dostali lísteček, ochutnávali a bodovali od jedné do pěti. Nabízí se otázka, zda se rodiny nemohly dohodnout a zajistit si tak vítězství. „Podle mě tady není tak velká rodina, aby se domluvila a ovlivnila hodnocení. Navíc je roláda anonymní. Například já jsem také jednu přivezl, moje mamka ji bude hodnotit, ale dopředu ji neviděla, takže neví, která je moje,“ odpověděl Hoskovec.

Výsledky vyhlašovali dobrovolní hasiči ve stylovém pionýrském oblečení. Na třetím místě skončila se 108 body jedna z mála žen, která se soutěže zúčastnila. Druhé místo, se ziskem 113 bodů, patřilo Petru Hoskovcovi. „Dělali jsme ji s manželkou. Ona vybrala na internetu recept, nakoupila ingredience a zbytek jsem dodělal,“ zasmál se při přebírání ceny.

Budova, ve které dlouhá léta působil finanční úřad, je prodaná.
Budova finančního úřadu se bude v Brodě dražit už potřetí

Jeho roláda byla z krůtího stehna. „Když jsem ho tak pěkně zabalil, tak jsem najednou zjistil, že jsem tam nedal nivu. Tak jsme to alespoň posypali navrchu. Pak jsme ale zjistili, že jsme zapomněli i na sušené švestky a ty už jsme tam nijak nenacpali. Možná kdyby to bylo vychytané tak, jak bylo v plánu, tak jsme mohli mít možná zlato,“ zamyslel se Hoskovec.

První místo od druhého dělilo sedm bodů. Titul si odnesl Pavel Francl, který, jak později přiznal, pekl tuto roládu úplně poprvé. A co obsahovala roláda, která u lidí tak bodovala? „Mleté maso, vepřový bůček, koření, vejce, nivu, eidam, česnek, sůl a hořčici,“ prozradil Francl.