Přibyslavský kamenosochař Petr Máša ve vsi opravuje všechny pomníky a boží muka. Jako právě vytesaný je přes devadesát let stará žulová vzpomínka na devět občanů, kteří se do Modlíkova z různých bojišť první světové války nevrátili.

„Do kamene byla tehdy vytesána pouze jejich jména a ročníky narození. Jaké však byly válečné osudy našich lidí, to z pomníku patrné není. Téměř 100 let starou stručnost napravujeme. Obrátili jsme se na vojenské archivy a získali všechny dostupné podrobnosti o osudech našich rekrutů z let 1914-1918 na válečných frontách," řekl Deníku starosta obce Miroslav Štědrý.

Devět příběhů se smutným koncem bude nyní pod obecním znakem rozepsáno na zvláštní tabuli a ta doplní dobře udržované pietní místo.

Kde a kdy padli? – František Antoš 22. června 1915 v pevnůstce Hensel u Malborghetta v Korutanech. Josef Antoš 23. července 1916 východně od města Campano v Itálii. Adolf Halík 24. listopadu 1914 u města Radymno v Haliči, dnes jihovýchodní Polsko. Josef Halík 2. května 1915 v obci Tursko, u polského města Gorlice. Karel Pospíchal 25. června 1915 u města Dobronoutz v okrese Černiovce v Bukovině, dnes jihozápadní Ukrajina. Stanislav Pospíchal 3. září 1915 v obci Borbin u města Rovno na Volyni v západní Ukrajině. Karel Kliment zemřel v roce 1917 v zajetí v hlavním městě Ruska – Moskvě. Jan Vacek se 7. července 1915 u města Bychawa ve východním Polsku stal nezvěstným, 1. října 1917 byl prohlášen za mrtvého.  Adalbert (Vojtěch) Vlček se narodil v České Jablonné, ale mobilizován byl jako občan Modlíkova, zemřel na choleru asi 25. října 1917, místo jeho úmrtí a věčného spočinutí není známo.

Dvě oběti druhé světové války

Doplněny jsou také osudy dvou místních obětí 2. světové války.  Při náletu spojenců na německé město Lünebach v roce 1944 zahynul totálně nasazený Josef Nohejl a v již osvobozeném Modlíkově 13. května 1945 přišel o život třiatřicetiletý vojín Sovětské armády Fedor Michajlovič Iňuškin. Jeho válečná pouť měla tragickou dohru při likvidaci nevybuchlé munice na modlíkovské návsi.

„Nepřestáváme pátrat po domovské obci sovětského vojáka, rádi bychom tam napsali a poslali fotografii hrobu, který jako památku udržujeme, ale získat bližší informace se nám nedaří," uvádí  Štědrý.

Ivo Havlík