Obec se tento pořadníkový režim, který podle vyjádření starosty Lubomíra Pospíchala fungoval výborně, rozhodla uplatnit i v roce letošním. „Myslím si, že konečně došlo ke stabilizování a vyřešení celé situace,“ potvrdil okrouhlický místostarosta Vít Strašil.

Okrouhlice se s nedostatkem vody potýkala dlouhodobě, mimo jiné kvůli nadměrnému napouštění domácích bazénů, což způsobilo, nižší přítok do vodojemu a nedotékání vody do těch nejvzdálenějších míst. Zásobují ho sice vrty v nejbližším okolí, ale v obecním vodojemu je vody málo a vrty donedávna nestačily spotřebě.

Pomohly ale až další kroky, které obec v oblasti hospodaření s vodou učinila. „Nyní máme propojený obecní vodovod s přívodem vody ze Želivky. V našem vodovodu je umístěno čidlo s plovákem, takže kdykoliv, když se naše voda dostane pod odpovídající úroveň, dopouštíme k nám vodu odtud. Posílili jsme i vrty ke zdrojům a mimo jiné budeme ještě propojovat s dalším vrtem, takže se nám to podařilo vyřešit úplně ideálně,“ informoval o zlepšení Strašil.

V Okrouhlici na zhruba 500 majitelů domů připadá více než 100 bazénů a právě z toho důvodu starosta zavedl pořadník a lidé napouštějí postupně. K tomuto se přidává také zákaz zalévání zahrady vodou z vodovodu.

Vůbec nejkritičtější situaci obec zažila loni na jaře a v létě, kdy z vodovodů občas neteklo vůbec nic a do vsi zajížděly cisterny. V té době se zastupitelstvo rozhodlo situaci řešit, voda se začala pravidelně monitorovat, byl zaveden pořadník a propojil se obecní vodovod se sítí, kterou zajišťují Vodovody a kanalizace Havlíčkův Brod.

Humpolecká ulice v Havlíčkově Brodě je pro řidiče kritickým místem.
Opravy Humpolecké likvidují živnostníky a obtěžují řidiče