Taková kola v jeho království nenajdete, s nimi by se nezahazoval.

Říká, že u něho platí stará pravda – levná koupě trhá kapsu. Bicykly s ložisky z plastů, místo aby byly z ocele, a nepevným rámem dlouho nevydrží. „Zájem o kola navzdory automobilismu stále roste, lidé už také více hledí na svoji bezpečnost a přicházejí pro blikající zadní svítilny, rukavice a hlavně přilby. Změnu prodělala dámská kola, ta klasická se už skoro neprodávají, ženy dnes nejezdí v sukních, a proto jim nevadí trubka mezi sedlovou tyčí a řidítky, která celý rám zpevňuje. Zákazníci už také většinou nestojí o blatníky, jízda bez nich je sportovnější," říká Pochtiol.

Kdo maže, jede!

Na dveřích opravny někdy visí upozornění, že další kola se  do odvolání nepřijímají. Mnozí cyklisté v zimě na svůj stroj nemyslí a na potřebnou opravu, nebo „jen" promazání ložisek a řetězu a seřízení brzd, si vzpomenou až zase vyjedou. Malá dílna nestačí všem rychle vyhovět a zakázky ani nemá kam uschovat. „Je to mistr, kolům rozumí, když mu své kolo svěřím, hned se mi potom do pedálů lépe šlape," oceňuje Marta Slížová z Přibyslavi, která Havlíčkobrodsko a Žďársko projela křížem krážem.

Vnuci propadli biketrialu

Na pomezí Čech a Moravy jsou nyní dvě cyklostezky. Jedna vede mezi Polničkou a Žďárem nad Sázavou, druhá po staré železniční trati z Přibyslavi do Sázavy. Mluví se o stavbě úseku nakolejovém svršku Přibyslav, Hesov, Stříbrné Hory, Pohled, Havlíčkův Brod. „Je to dobře, protože teď mám více práce, i pro zdravý životní styl," soudí Pochtiol.

Příjmení doberského prodejce a opraváře kol na Českomoravské vrchovině není obvyklé. Jeho rod pochází od polského Krakova, předkové nejspíše prosluli tím, že pořád něco chtěli. Jaroslav Pochtiol se narodil v Ostravě, kam jeho prarodiče imigrovali na přelomu 19. a 20. století za prací do ostravských dolů a hutí až z Haliče. Jablko nepadlo daleko od stromu.

Pochtiolovi vnuci, jedenáctiletý Marek a čtrnáctiletý Adam, kteří žijí v Žižkově Poli a závodí za klub v Novém Veselí na Žďársku, jsou mládežnickými reprezentanty České republiky v biketrialu. Své sportovní mistrovství předvádějí v celé Evropě na závodních strojích, které jim v Dobré připravuje jejich dědeček – Jaroslav Pochtiol. 

Ivo Havlík