VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Pribině se píše historie plísňových sýrů devadesát let

Přibyslav – Bez deseti let sto. Tak dlouho se v Pribině v Hesově u Přibyslavi vyrábí kvalitní a vyhlášený plísňový sýr Hermelín.

17.7.2014
SDÍLEJ:

Desítka variant, desítka chutí, každá je jiná. tak vypadá dnešní Hermelín.Foto: Deník/Beáta Dvořáková

Voňavý sýr z Hesova s bílou plísní na povrchu je mnohem mladší než jeho starší bratr Camembert. „Sýr vyráběný v českých sýrárnách se vždycky lišil od originálních francouzských Camembertů a je tomu tak dodnes. Na Hermelín se přejmenoval mezi lety 1950 až 1960. Název Hermelín vznikl podle bílé plísně připomínající kožešinu královského pláště, vyráběného z bílých kůží hranostajů," vysvětlil původ tradičního názvu jednatel společnosti Bongrain ČR Oldřich Obermaier.

Tradiční Hermelín je jen jeden

Je třeba zdůraznit, že na název Hermelín má právo pouze společnost Bongrain, žádná jiná mlékárna ho používat nesmí. Počátky Pribiny sahají do roku 1923 k Mlékařskému a pastevnímu družstvu v Přibyslavi. Název Pribina se objevil v roce 1948. V roce 1993 v rámci privatizace koupila Pribinu francouzská firma Bongrain. „Hledali jsme jistotu. Silného partnera, světového mlékárenského výrobce se zkušenostmi," zdůraznil Obermaier. V 90. letech bylo v Česku 122 mlékáren. Nyní je jich jen asi 40. Francouzi ukázali, že to s mlékárenskou výrobou u nás myslí vážně. Do modernizace mlékárenského průmyslu v ČR investovali miliony. Tradiční Hermelín dnes nabízí milovníkům sýrů dobrou desítku variant. O jeho chuť a kvalitu pečuje celý tým specialistů a profesionálních ochutnavačů. Samozřejmě se časem ukázalo, že ne všechny chutě, které mají v oblibě francouzští partneři, mohou uspět na českém trhu. „Francouzi mají rádi sýry spíše vyzrálejší a ostřejší. Musím ale podotknout, že tradice českých smažených sýrů se začíná objevovat i ve Francii. Takže i Češi mohli vyhlášenou francouzskou kuchyni něčím obohatit. Obecně ale platí, že konečné slovo má zákazník a ne vždycky se názory našich odborníků s chutěmi zákazníků shodnou, a tak jsme museli některé výrobky časem stopnout, protože o ně nebyl velký zájem," upřesnil jednatel Obermaier.

V současné době si mohou milovníci Hermelínu v Pribině vybrat z bohatého portfolia sýrů s nezaměnitelným aroma. Je tu například Hermelín s pepřovým kořením, s paprikou, s houbami a kmínem, nebo Hermelín s pažitkou. Specialitou Pribiny je Král sýrů Hermadur, Charakter, Král sýrů Smetanový, či Král sýrů Nebeský.

Beáta Dvořáková

Autor: Redakce

17.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – 18.–19. ledna 2018

Husa bez provázku a výcvik lavinových psů: prohlédněte si videa dne

Ilustrační foto

Útulky ve švech nepraskají, větší nápor se čeká až odrostou štěňata

Herci představí román A taková to byla láska

Havlíčkův Brod – V rámci oblíbeného cyklu scénického čtení LiSTOVáNí se milovníkům příběhů tentokrát představí román francouzské autorky Anny Gavaldy s názvem A taková to byla láska.

Historie ochotnického divadla v Přibyslavi

Přibyslav /SERIÁL "JAK JSME ŽILI"/ - Celých 160 let. Tak dlouhá je historie ochotnického divadla v Přibyslavi. Myšlenka založit ve městě ochotnické divadlo se zrodila v roce 1857 na prvním občanském maškarním plese.

AUTOMIX.CZ

Exoti na prodej: O těchto autech jste určitě nikdy neslyšeli. Ale můžete je mít

Přijde vám, že je aktuální vozový park na našich silnicích poněkud uniformní a nudný? Nezoufejte. Stačí si otevřít nějakou velkou celoevropskou inzerci, zadat jako značku „jiné“ a už se na vás hrne přehršel bizarních a zajímavých aut, která na silnici jen tak nepotkáte. My jsme vybrali šest z našeho pohledu nejzvláštnějších.

Mateřská škola v Přibyslavi se bude rozšiřovat

Přibyslav – Rozšířit kapacitu mateřské školy se chystá do budoucna město Přibyslav. Řešením je přístavba budovy mateřské školy v Bezručově ulici.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>