Šest metrů vysokou postavu římského světce, který je od nepaměti patronem hasičů a kominíků, vytvořil devětapadesátiletý lidový řezbář Jan Vitásek.

Bývalý profesionální požárník Třineckých železáren, nyní dobrovolný hasič v horské obci Nýdek, dílo tesal celý měsíc z jednoho kusu topolu, který rostl pod bájným vrchem Těšínských Beskyd – Čantoryjí. Tato hora má ve slezské mytologii shodný význam jako český Blaník; údajně jsou v ní zakletí rytíři připravení zemi, až bude nejhůř, vyrazit na pomoc.

„Prostorné nádvoří přibyslavského renesančního zámku, který své manželce vybudoval stavitel Telče Zachariáš z Hradce v roce 1560, nyní zdobí dvě sochy. Z kovu byla už dříve vykována skulptura hasiče – záchranáře života od havlíčkobrodských umělců, bratrů Hylišových, a ze dřeva byl nyní vytesán svatý Florián, který je spolu s Janem Nepomuckým nejčastěji zobrazovaným světcem na ryncích a návsích. Svatý Florián bude trvale připomínat letošní 150. výročí zrodu českého hasičstva," řekl Deníku Jiří Pátek, ředitel Centra hasičského hnutí v Přibyslavi a Ústředního hasičského muzea.

Nátěr s přísadou včelího vosku

Řezbář Jan Vitásek z horské vsi na česko-polském pomezí je nadšený z přijetí v Přibyslavi a technické podpory, které se mu zde dostalo.

Při dlouhé práci na soše roztrhal řetěz motorové pily a zničil dláto. Uvnitř kmene o průměru přes jeden metr narazil na devět zarostlých hřebů. „Do mladého stromu je musel někdo vbít před sto lety a za tu dobu dovnitř zcela vrostly," soudí Vitásek.

Socha ještě dostane tři nátěry s přísadami včelího vosku. První hned, druhý za měsíc a třetí příští rok.

Havlíčkobrodsko se může pochlubit ještě jedním „mamutím" sochařským dílem. Od dubna loňského roku patří ke kraji pod lipnickým hradem i osmnáctitunová žulová plastika hlavy Jaroslava Haška, kterou vytvořil havlíčkobrodský sochař Radomír Dvořák.

Plastiku Dvořák nazval Hlava XXII. Jde o genetickou sochu, tvář jí totiž propůjčil vnuk slavného spisovatele, Richard.

Ivo Havlík