„Oficiálně je moštárna otevřená každý pátek od 16 do 17 až 18 hodin, ale moštujeme podle zájmu zákazníků. Někdy přijde skoro dvacet lidí, takže odsud jdeme až v 10 hodin večer,“ informoval za přibyslavské zahrádkáře předseda Albín Jaitner.

Za jednu směnu vylisují zahrádkáři až 1 300 litrů moštu, vesměs jablečného, ale občas se vzácně objeví hrušky nebo hrozny. Například z osmdesáti kilogramů jablek lze získat až 50 litrů moštu. Moštárnu provozuje Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Přibyslav. V době moštování mají v moštárně službu tři zkušení zahrádkáři. Dohlížejí nejenom na průběh moštování, ale musejí po práci moštovací zařízení ještě pořádně vyčistit a důkladně umýt.

Moštovací zařízení mají zahrádkáři v Přibyslavi v provozu asi čtyři roky, pečují o něj skutečně vzorně. Nechali opravit například hydrauliku na lisu, tím pádem se snížila hlučnost zařízení, ale stoupla rychlost a výkon. Do moštovacího zařízení investovali asi 25 tisíc korun, částečně jim dotací pomohlo město Přibyslav a Kraj Vysočina.