Festival byl zaměřen na novodobou sportovní disciplínu slackline (lajna), tedy moderní provazochodectví na tenkém popruhu, který je zavěšen mezi stromy.

„Jako místní chodíme pravidelně do zámeckého parku trénovat, tedy chodit po lajně. Napadlo nás, že bychom mohly uspořádat víkendový festival, na kterém by se zároveň uskutečnily závody," uvedl jeden z hlavních pořadatelů Tomáš Blažek ze Světlé nad Sázavou. Ten dodal, že se závodilo hned ve dvou disciplínách, a to speedline a pohárový závod v trickline cupu.

„Speedline je ryze česká disciplína a úkolem soutěžícího je přejít lajnu dlouhou 240 centimetrů, a to co nejrychleji," vysvětlila organizátorka Nikola Wolfová. Ta podotkla, že mezi muži zvítězil Petr Kučera, který lajnu přešel pod osm minut a mezi ženami byla nejúspěšnější jedenáctiletá závodnice Andrea Obručníková, která dokonce předběhla svoji mámu. „Pro diváky je však mnohem zajímavější soutěžní disciplína trickline cup, kdy závodníci na popruhu o šíři pět centimetrů předvádí různé triky, například salta, otočky, vruty a spousty dalších skoků," konstatovala Obručníková.

Festival zaštítila i Česká asociace Slackline (ČAS), webové stránky slack.cz, a především světelská radnice společně s místními živnostníky.
Podle Jiřího Janouška, člena výkonného výboru ČAS, se disciplína tricline cup zároveň zařadila do českého poháru, a tudíž o víkendu ve Světlé nad Sázavou nechyběla kompletní česká špička. „Celkem do zámeckého parku přijelo okolo sedmdesáti lidí, kteří se aktivně věnují slackline, a zhruba deset našich nejlepších závodníků, kteří na lajně umí skákat neuvěřitelné triky," prozradil Janoušek.

Jedním ze závodníků byl i mistr České republiky v trickline, Michal Pírek z Brna, který se skákání na lajně věnuje více než dva roky. „Trénuji dvakrát týdně, přičemž dělám i další doplňkové sporty. Slackline je pro mě především zábava a odreagování," řekl Pírek. Ten dodal, že člověk samozřejmě musí mít také nějaký talent a poctivě trénovat. „Je to komplexní sport, který kombinuje prvky posilování, gymnastiky, atletiky a mnoha dalších sportů," popsal Pírek.

Chodit po lajně si mohl vyzkoušet během víkendu každý, kdo přišel. Po celém zámeckém parku bylo nataženo okolo dvaceti lajn různých délek a šířek. Stejně tak po celou dobu hrála hudba a pro návštěvníky bylo připraveno občerstvení. V sobotu večer pak proběhl i koncert dvou kapel v Dance clubu Bazén.