Šičkou prádla se chce v letošním školním roce vyučit sedmnáct odsouzených.

„Školské zařízení Věznice Světlá nad Sázavou je odloučeným pracovištěm Středního odborného učiliště Vězeňské služby ČR a jeho náplní je vzdělávání odsouzených žen," vysvětlila mluvčí Eva Hodná.

Školské vzdělávací středisko, které ve Věznici Světlá nad Sázavou funguje již 10 let, připravilo na nový školní rok 2013/14 vskutku širokou škálu vzdělávacích oborů.

„Především jsou to dva učební obory. Učební obor Šití prádla, je to obor dvouletý, na který se přihlásilo sedmnáct odsouzených, učební obor je zakončený závěrečnými zkouškami a výučním listem. Dále je to učební obor Provozní služby, rovněž dvou-letý, kde je přihlášeno také sedmnáct odsouzených. Získají výuční list, náplní učebního oboru je všeobecné vzdělání, úklidová práce, příprava pokrmů, praní a žehlení prádla, šití a opravy prádla a bytových doplňků," upřesnila Hodná.

Některé odsouzené touží po vzdělání

Po ukončení prvního ročníku je možné zdarma složit zkoušky z profesních kvalifikací šička interiérového vybavení a opravy a úpravy oděvů.

Jednou z absolventek oboru Šička interiérového vybavení je už dnes například sedmadvacetiletá Michaela. „Mám jen základní vzdělání, ale chci se učit dál," prohlásila mladá žena. Během výuky si dokázala pro sebe dokonce navrhnout a ušít celý kostým.

Kromě toho věznice nabízí odsouzeným sedm kurzů. Je to kurz základní školy pro zlepšení vědomostí z učiva ZŠ pro šestnáct odsouzených. Dále kurz základy přípravy pokrmů a vaření a kurz  základů  práce s počítačem.  Ale to není vše.

Pro ty již mnohem zkušenější je na programu kurz obsluhy počítačů pro pokročilé. Jazykově vzdělávat se mohou ženy, které mají potíže s češtinou, v kurzu českého jazyka pro cizince.  Zajímavý program pod názvem kurz osobnostního rozvoje zahrnuje základní přehled o osobnosti, zdravý životní styl, počítačovou gramotnost, finanční gramotnost, sociálně právní poradenství a kurz gramotnosti. Hlavním cílem učebních oborů i vzdělávacích kurzů je dát ženám možnost zvýšit si kvalifikaci a po návratu z výkonu trestu najít lepší uplatnění na trhu práce.  Jak zdůraznila Eva Hodná, sestavit vzdělávací programy pro ženy ve světelské věznici není jednoduché, neboť zde vedle sebe žijí jak ženy s velmi dobrým vzděláním, tak i ženy prakticky negramotné. Kromě toho nabízí světelská věznice i zájmový kroužek keramiky.