Jedinečnou kresbu dřeva přenesl na papír pomocí tiskařské barvy a lisu truhlář Václav Chalupa. Svému řemeslu se věnuje několik let, kromě nábytku vyrábí i různé hudební nástroje.

„Často mi zůstávaly různé odřezky, které jsem už neměl kde použít. Místo toho, abych je vyhodil, jsem jednou dostal nápad, jak je zužitkovat," popisuje svou cestu ke grafikám Václav Chalupa. Kousky s originální kresbou a strukturou poté zabrousil, vyrovnal a pomocí tiskařské barvy je lisoval na papír. Vše doladil ještě pilinami. „Je to tak trochu dobrodružství, protože nikdy nevíte, co vám z toho nakonec vyjde. Odřezek, jehož struktura je takříkajíc dokonalá, třeba na papíře působí fádně. A ta, která na první pohled vypadá chaoticky, je v kombinaci s dalšími odřezky, ve výsledku nádherná," popisuje.

Václav Chalupa dělá grafiky pouze černobíle, i když se nebrání ani barevným motivům. „To je však ještě ve vývoji, zatím s barvou jen experimentuji. Nenašel jsem ten správný grif," dodává s úsměvem.

Grafiky Václava Chalupy je možné v muzeu vidět až do 30. října. Společně s touto expozicí na návštěvníky čekají ještě sochy Karla Opatrného, obrazy malíře Jindřicha Pruchy a akademického malíře Jiřího Horníka.

Erika Nováková