VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční cukroví bude letos dražší. Lidé si ho přesto dopřejí

Vysočina – Letošní zvýšené ceny másla, vajec a dalších ingrediencí potřebných na pečení se promítnou i do cen vánočního cukroví. Cukrářské výrobny na Vysočině potvrzují jeho zdražení.

11.11.2017
SDÍLEJ:

Vánoční cukroví. Ilustrační foto.Foto: Deník/Dana Pokorná

„Letos máme cukroví za 430 korun za kilogram. Vloni to bylo 390 korun za kilo. Pečeme z másla a z vajec, naši zákazníci to vědí a respektují i vyšší cenu. Zájem o vánoční cukroví je stále,“ uvedl Jiří Poukar, majitel Cukrárny Penzionu Dena z Jihlavy.

„Tři roky jsme drželi stejné ceny, letos jsme museli o dvacet až třicet procent zdražit. Ale lidé si většinou nedovedou Vánoce bez cukroví představit, takže objednávají stále. Nevezmou si ale pět kilogramů, ale třeba jenom tři,“ potvrdila slova svého jihlavského kolegy Lenka Kočí, která má svou cukrářskou výrobnu v Počítkách na Žďársku.

V cenách se ovšem neprojeví pouze zdražené máslo a vajíčka. „Zvedla se také cena ořechů, je to docela mazec. To nás asi letos trápí nejvíce. Cenu cukroví jsme ale zvedli jen o deset procent, nesmíme to přehánět. Lidé mají zájem pořád, máme už stálou klientelu. Každý rok někdo odpadne, ale jiní se zase přihlásí. Na Vánoce pečeme pokaždé stovky kilogramů cukroví,“ poznamenal Pavel Sláma, spolumajitel Cukrářství Sázava.

Cukrářské výrobny už s pečením drobných dobrot, které jsou určeny pro sváteční stůl, většinou začaly. Tak, aby stihly vykrýt veškeré objednávky. „U nás je to letos trochu jiné. Máme málo cukrářek, takže budeme péct jenom něco málo a pouze na pult. S objednávkami nepočítáme. Zájem by sice byl, ale nestihneme to. Upečeme tedy jen něco pro ty, kteří si vánoční cukroví pořizují na poslední chvíli,“ řekl Josef Částka z Pekařství Řečice, které má své prodejny na Žďársku i na Havlíčkobrodsku.

Přestože musí lidé letos sáhnout o něco hlouběji do peněženky, cukroví, coby tradiční součást Vánoc, si ujít rozhodně nenechají. „Vánoce jsou jednou za rok, vůbec mi nevadí, že je máslo dražší, péct budu. Pravidelně dělávám tak šest druhů, každý z rodiny si řekne, co by tak chtěl, a já si podle toho sestavím seznam. V rodině jsme hlavně masožravci, ale cukroví na Vánoce musí být, musí to doma zavonět,“ usmála se Blanka Veškrnová z Vladislavi na Třebíčsku.

„Já peču každý rok třiadvacet druhů. Je to naše rodinná tradice, dělala to tak moje maminka i babička. Ani letošní rok nebude výjimka. Z másla nepeču, z toho dělám pouze krémy. V těstě ho nahrazuji levnějšími tuky na pečení. A krémového cukroví na vánočním stole moc nemíváme, potrpíme si na klasiku – vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, kokosové pusinky, linecké kolečka a hvězdičky slepované marmeládou a podobně. Takže mě cena másla nemůže rozházet. A vajíčka mám od tchyně, ta má doma slepice,“ řekla Jana Kučerová z Velkého Meziříčí.

Někteří si vystačí s potravinami z vlastních zdrojů, další si levnější ingredience potřebné pro pečení svátečních dobrot obstarají jiným způsobem. „Jsem už v důchodu, tak mám čas sledovat letáky. Když zveřejní některý ze supermarketů slevu na něco zajímavého, jedeme s manželem tam a nakoupíme pro celou rodinu. Minule bylo zlevněné máslo, tak jsme ho jeli nakoupit už na Vánoce. Bohužel mělo trvanlivost pouze do konce listopadu. Teď jsme zase nakupovali levnější Heru a vajíčka. To už se hodí, zanedlouho začnu péct perníčky, ty se stejně musí do Vánoc rozležet,“ vyjádřila se Marie Novotná z Nového Města na Moravě.

Někdejší hektické pečení tak, jako v dobách, kdy se stoly pod vánočním cukrovím přímo prohýbaly, je už ale dávno pryč. Přestože se občas podaří nakoupit máslo levněji nebo dostat vajíčka za rozumnou cenu od známých či příbuzných, staré známé recepty od Magdaleny Dobromily Rettigové začínající slovy „dej na mísu tři žejdlíky mouky, pokrájej do ní čtyry loty másla a vraž do toho osm vajec“ dnes už použije pouze málokdo. Lidé si hledají recepty mnohem méně náročné a často i takové, které takzvaně „jdou s dobou“. „Snažím se vařit a péct zdravě, naše rodina si potrpí na zdravý životní styl. Cukroví na Vánoce mít sice budeme, ale dělám ho z datlí a fíků, sezamových semínek, dýně, jablek a podobně. A sladím ho medem, takže ušetřím i za cukr,“ vysvětlila Iveta Stará z Pelhřimova.

Přestože k nejkrásnějším svátkům roku sladké dobroty nedílně patří, najdou se i lidé, kteří si je raději odpustí. „My cukroví nekupujeme ani nepečeme. Máme s manželem oba cukrovku, takže se sladkému raději vyhýbáme. Nakoupíme si raději více ovoce. Na Vánoce bez vanilkových rohlíčků jsme si zvykli už dávno, takže si je klidně necháme ujít i letos. A věřte nebo ne, Štědrý den bez cukroví není o nic méně štědrý,“ rozesmála se Lenka Šírová z Bystřice nad Pernštejnem.

Autor: Helena Zelená Křížová

11.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Seřizovači 24 000 Kč Seřizovači a obsluha konvenčních fréz obsluha konvenční frézy. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - znalost čtení výkresů, měření, praxe podmínkou, - obsluha stroje, včetně nastavování základních parametrů, ustavení obrobků, nastavení řezných podmínek a vhodných nástrojů, kontrola kvality vyrobených dílů, provádění běžné údržby strojů dle plánu údržby, Osobní kontakt možný po přechozí tel. domluvě.. Pracoviště: Lns s.r.o. - aco industries k.s., Havlíčkova, č.p. 260, 582 22 Přibyslav. Informace: Jana Lévai, +420 601 100 454. Výroba - Výroba Obsluha strojů 14 500 Kč Obsluha strojů na balení, plnění a etiketování pracovník balení sýrů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14500 kč, mzda max. 16500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - min. výuční list (potravinářský obor výhodou), pečlivost, svědomitost, časová flexibilita, - obsluha a sanitace baliček, skádání do kartonů, paletizace, dodržování výrobních postupů, - prac. doba: PO-PÁ 5:30 - 13:30 a 14:00 - 22:00 hodin (v případě zvýšených objemů výroby i SO a NE), Osobní kontakt možný každý pátek v 9-10 hodin.. Pracoviště: Savencia fromage & dairy czech republic, a.s. - tpk-pribina, Hesov, č.p. 421, 582 22 Přibyslav. Informace: Blanka Křížová, +420 727 932 533,569 493 406. Stavebnictví - Stavebnictví Stavbyvedoucí 25 000 Kč Hlavní stavbyvedoucí stavbyvedoucí. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: praxe ve stavebnictví 1 rok, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Roneli se - pracoviště, U Borové, č.p. 69, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Naděžda Peřinová, +420 777 676 020. Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 25 000 Kč Chovatelé a ošetřovatelé skotu, koz a ovcí stájník - nahaněč. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: - nahánění krav na dojírnu, - časová flexibilita, kladný vztah k zvířatům, ochota učit se novým dovednostem, výhodou praxe v zemědělství a s chovem skotu, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Zs vilémov, a.s. - mléčná farma, 582 45 Uhelná Příbram. Informace: Milan Lašek, +420 720 984 345.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Naprosto odlišně si v 10. kole II. ligy vedli hokejisté Žďáru (v černém) a Havlíčkova Brodu (v bílém).

V hokejovém derby vyzrála budějovická Žihadla na Bruslaře

První derby v krajské hokejové lize muselo rozhodnout až prodloužení, po něm byla šťastnější Chotěboř.

Derby muselo rozhodnout až prodloužení. Vyhrála Chotěboř

OBRAZEM: Rekonstrukce odhalila pět oken z doby baroka

Světlá nad Sázavou – Díky rozsáhlé rekonstrukci na zámku ve Světlé nad Sázavou objevili majitelé několik zajímavých historických nálezů. Posledním objevem je pět oken z období baroka.

V Bílku se bude v sobotu lovit rybník

Chotěboř - I na Havlíčkobrodsku je v plném proudu sezona výlovů rybníků. Například v sobotu se koná výlov rybníka v Bílku, místní části Chotěboře u penzionu Oasa.

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

/VIDEO/ Jeden z nejlepších fotbalistů české historie letos v červnu definitivně skončil s profesionálním fotbalem. Tomáš Rosický se po boku mezinárodních hvězd typu Cesc Fábregas, Petr Čech nebo Karel Poborský rozloučil na pražské Letné ve velkém stylu. Samozřejmě u toho nemohli chybět ani ti nejlepší a nejtalentovanější fotbalisté, kteří se probojovali do minulého ročníku McDonald’s Cupu.

V Přibyslavi se koná jubilejní výstava ovoce, zeleniny, medu a brambor

Přibyslav - V pořadí už 20.jubilejní ročník Výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor Přibyslavska se koná v Přibyslavi ve dnech 20. až 22. října 2018. Hlavním pořadatelm je město Přibyslav a místní spolky.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT