VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční cukroví bude letos dražší. Lidé si ho přesto dopřejí

Vysočina – Letošní zvýšené ceny másla, vajec a dalších ingrediencí potřebných na pečení se promítnou i do cen vánočního cukroví. Cukrářské výrobny na Vysočině potvrzují jeho zdražení.

11.11.2017
SDÍLEJ:

Vánoční cukroví. Ilustrační foto.Foto: Deník/Dana Pokorná

„Letos máme cukroví za 430 korun za kilogram. Vloni to bylo 390 korun za kilo. Pečeme z másla a z vajec, naši zákazníci to vědí a respektují i vyšší cenu. Zájem o vánoční cukroví je stále,“ uvedl Jiří Poukar, majitel Cukrárny Penzionu Dena z Jihlavy.

„Tři roky jsme drželi stejné ceny, letos jsme museli o dvacet až třicet procent zdražit. Ale lidé si většinou nedovedou Vánoce bez cukroví představit, takže objednávají stále. Nevezmou si ale pět kilogramů, ale třeba jenom tři,“ potvrdila slova svého jihlavského kolegy Lenka Kočí, která má svou cukrářskou výrobnu v Počítkách na Žďársku.

V cenách se ovšem neprojeví pouze zdražené máslo a vajíčka. „Zvedla se také cena ořechů, je to docela mazec. To nás asi letos trápí nejvíce. Cenu cukroví jsme ale zvedli jen o deset procent, nesmíme to přehánět. Lidé mají zájem pořád, máme už stálou klientelu. Každý rok někdo odpadne, ale jiní se zase přihlásí. Na Vánoce pečeme pokaždé stovky kilogramů cukroví,“ poznamenal Pavel Sláma, spolumajitel Cukrářství Sázava.

Cukrářské výrobny už s pečením drobných dobrot, které jsou určeny pro sváteční stůl, většinou začaly. Tak, aby stihly vykrýt veškeré objednávky. „U nás je to letos trochu jiné. Máme málo cukrářek, takže budeme péct jenom něco málo a pouze na pult. S objednávkami nepočítáme. Zájem by sice byl, ale nestihneme to. Upečeme tedy jen něco pro ty, kteří si vánoční cukroví pořizují na poslední chvíli,“ řekl Josef Částka z Pekařství Řečice, které má své prodejny na Žďársku i na Havlíčkobrodsku.

Přestože musí lidé letos sáhnout o něco hlouběji do peněženky, cukroví, coby tradiční součást Vánoc, si ujít rozhodně nenechají. „Vánoce jsou jednou za rok, vůbec mi nevadí, že je máslo dražší, péct budu. Pravidelně dělávám tak šest druhů, každý z rodiny si řekne, co by tak chtěl, a já si podle toho sestavím seznam. V rodině jsme hlavně masožravci, ale cukroví na Vánoce musí být, musí to doma zavonět,“ usmála se Blanka Veškrnová z Vladislavi na Třebíčsku.

„Já peču každý rok třiadvacet druhů. Je to naše rodinná tradice, dělala to tak moje maminka i babička. Ani letošní rok nebude výjimka. Z másla nepeču, z toho dělám pouze krémy. V těstě ho nahrazuji levnějšími tuky na pečení. A krémového cukroví na vánočním stole moc nemíváme, potrpíme si na klasiku – vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, kokosové pusinky, linecké kolečka a hvězdičky slepované marmeládou a podobně. Takže mě cena másla nemůže rozházet. A vajíčka mám od tchyně, ta má doma slepice,“ řekla Jana Kučerová z Velkého Meziříčí.

Někteří si vystačí s potravinami z vlastních zdrojů, další si levnější ingredience potřebné pro pečení svátečních dobrot obstarají jiným způsobem. „Jsem už v důchodu, tak mám čas sledovat letáky. Když zveřejní některý ze supermarketů slevu na něco zajímavého, jedeme s manželem tam a nakoupíme pro celou rodinu. Minule bylo zlevněné máslo, tak jsme ho jeli nakoupit už na Vánoce. Bohužel mělo trvanlivost pouze do konce listopadu. Teď jsme zase nakupovali levnější Heru a vajíčka. To už se hodí, zanedlouho začnu péct perníčky, ty se stejně musí do Vánoc rozležet,“ vyjádřila se Marie Novotná z Nového Města na Moravě.

Někdejší hektické pečení tak, jako v dobách, kdy se stoly pod vánočním cukrovím přímo prohýbaly, je už ale dávno pryč. Přestože se občas podaří nakoupit máslo levněji nebo dostat vajíčka za rozumnou cenu od známých či příbuzných, staré známé recepty od Magdaleny Dobromily Rettigové začínající slovy „dej na mísu tři žejdlíky mouky, pokrájej do ní čtyry loty másla a vraž do toho osm vajec“ dnes už použije pouze málokdo. Lidé si hledají recepty mnohem méně náročné a často i takové, které takzvaně „jdou s dobou“. „Snažím se vařit a péct zdravě, naše rodina si potrpí na zdravý životní styl. Cukroví na Vánoce mít sice budeme, ale dělám ho z datlí a fíků, sezamových semínek, dýně, jablek a podobně. A sladím ho medem, takže ušetřím i za cukr,“ vysvětlila Iveta Stará z Pelhřimova.

Přestože k nejkrásnějším svátkům roku sladké dobroty nedílně patří, najdou se i lidé, kteří si je raději odpustí. „My cukroví nekupujeme ani nepečeme. Máme s manželem oba cukrovku, takže se sladkému raději vyhýbáme. Nakoupíme si raději více ovoce. Na Vánoce bez vanilkových rohlíčků jsme si zvykli už dávno, takže si je klidně necháme ujít i letos. A věřte nebo ne, Štědrý den bez cukroví není o nic méně štědrý,“ rozesmála se Lenka Šírová z Bystřice nad Pernštejnem.

Autor: Helena Zelená Křížová

11.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 14 600 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě manipulační dělník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 14600 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: - manuální zručnost, spolehlivost, - nakládání, vykládání, přenášení, převážení a třídění výrobků a materiálů, Osobní kontakt možný v pracovní dny 6:00-14:30 hodin.. Pracoviště: Crystalite bohemia a.s., Zámecká, č.p. 730, 582 91 Světlá nad Sázavou. Informace: Lucie Veselá, +420 569 477 545.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 110 Kč

Číšníci a servírky číšník / servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 110 kč, mzda max. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - vyučení v oboru, nebo alespoň 1 rok praxe v restauračním provozu, poctivost, dochvilnost, komunikativnost, vstřícnost, zodpovědnost, znalost základů etikety, zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství, - vhodné i pro čerstvé absolventy škol v tomto oboru, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: David mutl - restaurace dublin bar, Nové Město, č.p. 1104, 582 91 Světlá nad Sázavou. Informace: David Mutl, +420 775 098 829.

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 85 Kč

Pracovníci ostrahy, strážní bezpečnostní pracovník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 85 kč, mzda max. 95 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: - trestní bezúhonnost, zkoušky profesní kvalifikace zajištěny za zvýhodněnou cenu, - ochrana a ostraha majetku klienta, pochůzková činnost, kontrola bezpečnosti v rámci objektu, eliminace nepoctivých zákazníků, jednoduchá administrativa, komunikace s policií, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Mark2 corporation czech a.s. - hypermarket albert, Strojírenská, č.p. 3581, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Lukáš Kotek, +420 800 111 112.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 20 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) řidič nákladního automobilu Tatra. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: prac. poměr na 1 rok s možností prodloužení, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Ladislav škaryd, Na Valech, č.p. 1721, 583 01 Chotěboř. Informace: Ladislav Škaryd, +420 602 462 590.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Silničáři opraví více úseků, než předpokládali

Lesklokorka lesklá byla známá už v dávné historii.
2

Božská houba nesmrtelnosti roste i na Vysočině

Spolek zve na pouťové pečení pro varhany

Chotěboř – Zábavu, dobré jídlo, soutěž o nejlepší pochoutku a ještě možnost podpořit dobrou věc, to vše v Chotěboři nabídne nedělní akce s názvem Pouťové pečení pro varhany. To proběhne od 15 hodin na farní zahradě u kostela svatého Jakuba.

Chotěbořské studánce uteklo vítězství jen o fous

Chotěboř – Jen o malý kousek uteklo chotěbořské studánce U Vodárny vítězství v hlasovací soutěži Živé studánky. O pár hlasů ji ale nakonec předběhla studánka Pod Pastouškou ze Žďárska, která se díky tomu také dočká obnovy v rámci projektu společnosti Toma.

Tři šelmy na útěku a zbytečná smrt pod koly expresu: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 16. července 2018.

Školní spoj ve stromě a kosení jako české tchai-ťchi: zhlédněte videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 15. července 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT