„Mám na nich ráda tu atmosféru, která se všude vznáší, která dodává Vánocům to správné kouzlo. Všude přítomná světýlka, dětská očekávání, co letos přinese Ježíšek pod stromeček, je nenahraditelná. A když se připojí ještě příroda a daruje nám pár sněhových vloček, je to jak pohlazení na duši,“ zasnila se Grešková.

Vánoční trhy na Vysočině

Žďár nad Sázavou – Virtuální vánoční trh

Třebíč – zatím vánoční trhy chystají

Jihlava - zrušeno

Humpolec - zrušeno

I přes to stojí učitelka v mateřské škole pevně na nohou. „Fakt, že letos trhy pravděpodobně vůbec nebudou, je velmi smutná zpráva. Nicméně vzhledem k pandemii, i když všechna ta opatření nejsou příjemná, mi to přijde jako rozumné řešení. Vánoční trhy mi budou velmi chybět. Myslím, že i spoustě dalším lidem, ale když nebudou letošní rok, o to více si je užijeme ten příští,“ řekla Kateřina Grešková, která ráda zavítá na trhy i do větších měst.

Silničáři Vysočiny mají nové logo. Podíleli se na něm studenti, testovalo se v průzkumu.
Tvrdí chlapi, co odvádí dobrou práci. Silničáři na Vysočině dostali nové logo

Na některých místech Vysočiny ale i přes současná nařízení a omezení vánoční trhy chystají. „Vánoční trhy zatím připravujeme. Plánujeme je zhruba v takovém rozsahu, jako v minulém roce. Počítáme s tím, že budeme mít dřevěné stánky a také pódium na kulturní program,“ sdělila mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Pokud to bude situace vyžadovat jsou podle jejích slov připraveni i na zrušení této vánoční tradice. „Nebo trhy uspořádáme v omezené formě,“ doplnila Martakidisová.

V Třebíči na Martinském náměstí

Pokud se vánoční trhy v Třebíči přeci jen uskuteční, čeká jejich návštěvníky oproti loňsku změna. „Trhy letos nebudou na Karlově náměstí, protože je celé rozkopané, probíhá tam rekonstrukce. Letos je tak přesuneme ke kostelu svatého Martina na Martinské náměstí,“ poznamenala mluvčí třebíčské radnice.

I na zámku ve Žďáře nad Sázavou bude vánoční trh, letos ho ale organizátoři museli přesunout do online prostoru. „Není nám lhostejné, že by spousta kvalitních řemeslníků a lokálních výrobců přišla o podstatnou část svých ročních příjmů. Zároveň chceme návštěvníkům našeho virtuálního tržiště i letos umožnit výběr originálních dárků a dopřát jim krásné Vánoce plné ručně vyráběných vánočních dekorací a milých drobností,“ uvedla koordinátorka trhu Eva Kulková.

Ilustrační foto
Poctivá nálezkyně našla v Havlíčkově Brodě padesát tisíc a vrátila je do koruny

Na webových stránkách Virtuálního vánočního trhu si tak zájemci objednají zboží, které je zaujalo. Do poznámky při objednávce však musí napsat „osobní odběr na zámeckém trhu“. Zakoupené zboží si totiž budou moci vyzvednete od 4. do 6. prosince přímo na žďárském zámku. „Výhodou je, že si můžete objednat libovolné dárky od různých prodejců a nebudete platit dopravu,“ doplnila Eva Kulková. Pokud se bude epidemiologická situace vyvíjet dobře, návštěvníci zámku se budou moci těšit i na prodej teplých vánočních dobrot a pravou vánoční atmosféru.

Zato v Jihlavě tradiční vánoční jarmark zrušili úplně. „Vzhledem k situaci rada města schválila zrušení vánočních jarmarků. Oficiální zrušení ale budeme podávat do rady ještě tento týden,“ řekla Ivana Hamáčková, zástupce pořadatele.

O betlém na náměstí, Ježíškovu poštu, ani vánoční výzdobu ve městě však Jihlavští nepřijdou. „Plánujeme jinou vánoční akci, která by byla v takovém komorním duchu, obnášela by spíš například nějaké soutěže online,“ dodala Ivana Hamáčková.

Součástí letošních premiérových Humpoleckých Vánoc měl být mimo jiné i trh, který by doplnil na Horním náměstí v Humpolci stánek Svařený stánek. „Vánoční trhy jsme museli bohužel zrušit. Humpolecké Vánoce ale budou. Nicméně jsme museli vzít v potaz velké riziko toho, že některé věci se nebudou moci uskutečnit. Projekt proto trochu pozměníme,“ informovala mluvčí humpolecké radnice Aneta Slavíková.

Ilustrační foto.
Bez vážných nehod se jezdilo v Pelhřimově nebo Třebíči. Polepšil si hlavně Žďár

Humpolečtí se mohou těšit například na adventní neděle, kdy je budou čekat vánoční procházky po městě s překvapením. „Půjdeme pěkně v poklidu, aby se lidé prošli, třeba se někde zastavili a měli možnost si užít vánoční atmosféru vyzdobeného Humpolce,“ lákala nejen tamní obyvatele Aneta Slavíková.

Součástí nového projektu v Humpolci je i zimní kino. „Jedná se o čtyři adventní týdny, kdy vždy ve středu budeme od 17 hodin promítat na budově kina české pohádky s vánoční tematikou. Prostě tady poběží. Lidi půjdou z práce nebo s dětmi na procházku, tak se tu na chvilku zakoukají a pak půjdou zase dál. Občerstvení ani sezení k tomu záměrně nebude,“ prozradila ředitelka turistického informačního centra v Humpolci Marcela Kubíčková.