Největší starosti pravděpodobně přidělal včelařům, které opět trápí rozmnožený roztoč varroázy. Ten dokáže napáchat velké škody v podobě úhynu celého včelstva.

„Parazit varroázy včelám vysává krev. Napadá především plod, ale i dospělé jedince, které pak značně oslabí. Následně během zimních měsíců všechny včely uhynou a na jaře po nich zbude jen prázdný úl," řekl Jiří Sláma, předseda okresní organizace Českého svazu včelařů.

Aktuálně jsou všechny včelí úly zazimované a teprve na jaře se uvidí, jaké budou ztráty.

„Na druhou stranu musím říci, že na Vysočině není situace až tak dramatická, jako na jiných místech v České republice. Vždy záleží na pečlivosti včelařů. Je totiž nutné neustále včelí úly léčit speciálními léky, kterých je hned několik druhů. Většina včelařů na Havlíčkobrodsku použila ten správný a pravděpodobně předešla nejhoršímu," dodal Sláma.

Léčba varroázy má přísná pravidla. „V sezoně s ní nic neuděláme. Léčit včely můžeme začít nejdříve až koncem letních prázdnin, v době, kdy už je odebraný všechen med. To kvůli tomu, aby nedošlo k jeho kontaminaci," uvedl Jaroslav Růžička, předseda Českého svazu včelařů Havlíčkův Brod.

Ten dodal, že samozřejmě platí pravidlo, nebudou včely, nebude ani med. „Poslední léčení včel proběhne teď v prosinci. Poté budeme moudřejší až na jaře, podle toho, kolik včel z úlů vylétne ven," konstatoval Růžička.

Stará metodika

Varroáza je v současné době nejpalčivější a největší hospodářský problém, který působí ztráty českým včelařům. Systém kontroly varroázy používaný v České republice totiž selhává. Metodika, která pochází z osmdesátých let minulého století, nevyhovuje, a tak překvapení včelaři čelí úhynům včelstev.

Svoji zkušenost řekl Deníku i Jaroslav Říha, předseda Českého svazu včelařů Světlá nad Sázavou. „Musím říci, že u nás je to celkem dobré a nějaký větší úhyn včelstva snad nehrozí. Samozřejmě stejně jako všichni používáme potřebné léky a uvidíme," povzdechl si Říha.
Na tento stav dlouhodobě upozorňuje Pracovní společnost nástavkových včelařů a nabízí kroky k její nápravě. Soustavně informuje a vzdělává včelaře v monitoringu zdravotního stavu včelstev a publikuje mnoho návodů, publikací a nových metod pro odhalení nebezpečného nárůstu populace tohoto parazita.

O jakost medu se však zákazníci nemusejí obávat. Tento závěr potvrzuje i Sláma. „Varroáza se kvality medu nedotkne. Hrozí pouze to, že med bude v následujícím roce nedostatkové zboží a jeho cena bude o něco dražší," uzavřel Sláma.

Filip Brož