„Máme jednu z nejmodernějších kuchyní široko daleko,“ pochlubil se starosta obce Miloš Starý. To pocítí nejen děti, ale i tamní senioři. Kuchařky totiž budou v budoucnu vařit také pro ně.

Díky rozsáhlé rekonstrukci vznikla nová učebna pro třetí a pátý ročník, nová sborovna a technické a skladovací prostory. „Vůbec poprvé v historii školy nám také vznikla družina. Důležité je pro nás ale i to, že se díky propojení staré budovy s novou dá projít ze školky do tělocvičny,“ podotkl Starý.

Ilustrační foto.
Další vojáci v nemocnici: Po Jihlavě by mohli nastoupit do Havlíčkova Brodu

Zcela zásadní je ale především nová prostorná jídelna a moderní kuchyně. „Ta stará už nevyhovovala svými rozměry a nesplňovala hygienické normy,“ přiznal sobíňovský starosta.

Ta nová nejen, že vyhovuje, ale dokonce je převyšuje. „Zamýšlíme proto, že začneme vařit i pro místní lidi. Obědy bychom jim také rozváželi. Nedokážu však v tuto chvíli slíbit, kdy k tomu dojde. Uvažujeme, že tuto službu spustíme od září, ale nerad říkám přesné datum,“ nastínil Starý.

Rekonstrukci stihli za devět měsíců. „Paradoxně nám v tom dost pomohl Covid, protože jsme stihli hrubou stavbu už na jaře, když děti nebyly ve škole. Původně jsme měli finišovat až v únoru,“ prozradil Starý.

Na hladkém průběhu oprav ale mají zásluhu také místní. „Pomáhal nám bývalý pan starosta Moravec, který jezdil na kontrolní dny. Obrovský kus práce tak pak odvedli i samotní zaměstnanci školy. Trávili jsme tam víkendy i odpoledne a společně vše připravovali,“ svěřil se Starý.

Rekonstrukce školy vyšla na necelých jedenáct milionů korun. „Samotná stavba stála lehce přes osm milionů korun, zbytek pak tvoří vnitřní vybavení a moderní technologie,“ přiblížil Starý a dodal, že teď už je čeká jen dokončit vytápění v části budovy a opravy na fasádě.