Výrobu zahájí v roce 2016 a dá práci 80 lidem, především pak v dělnických profesích a ze Šmolov. Deníku to sdělil starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl.

„Původně jsme investorovi z polského města Rabka Zdrój nabídli průmyslovou plochu v areálu někdejších kasáren. Ten ale tuto nabídku neakceptoval a své odmítnutí zdůvodnil příliš velkou vzdáleností těchto pozemků od hlavní silnice. Nakonec se dohodl s privátními vlastníky pozemků ve Šmolovech," uvedl Tecl.

Výstavbu výrobní haly plánuje firma Blachotrapez na polovinu příštího roku. „Nyní pracujeme na dokumentaci, kterou budeme potřebovat pro vydání stavebního povolení. Čekáme také na nadcházející zasedání havlíčkobrodského zastupitelstva, které bude mít na programu i změnu územního plánu," sdělil koordinátor firmy Petr Doucha.

Územní plán prozatím průmyslové využití příslušných pozemků ve Šmolovech neumožňuje. „Jsou v kategorii nezastavitelných ploch, zahrad a ovocných sadů. Očekávám, že je zastupitelstvo změní na plochu určenou pro výrobu 
a skladování lehkého průmyslu, a tím uvede tuto zajímavou polskou akvizici, která se projeví i snížením nezaměstnanosti v Brodě a okolí, do potřebného legislativního rámce," konstatoval Tecl.

Investor se svým záměrem detailně seznámil i lidi, kteří ve Šmolovech žijí.

„Vysvětlili jsme jim, co vše-chno výroba lisovaných střešních plechů obnáší. Řekli jsme jim, že půjde o provoz, který bude do jisté míry hlučný, ale zcela v souladu s hygienickými normami. Neskrývali jsme ani fakt, že k výrobní hale budou v pravidelných intervalech zajíždět, ve stavební sezoně samozřejmě ve vyšších počtech, kamiony," pokračoval Doucha a připomněl, že firma svolala veřejné setkání a také uspořádala exkurzi lidí ze Šmolov do svého mateřského podniku v Polsku.

„Sám za sebe mohu říci, že jsem měl z této návštěvy velmi dobrý pocit," řekl Karel Kocman, který ve Šmolovech bydlí. „Viděli jsme moderní provoz, který je umístěn zhruba ve stejné lokalitě, jako by to mělo být ve Šmolovech. A jako hlučný na mě rozhodně nepůsobil," poznamenal Kocman.

Karel Kocman se domnívá, že Šmolovy bez větších problémů zvládnou i avizované zvýšení počtu kamionů, které obcí projedou.
„Obec leží na velmi frekventované silnici mezi Havlíčkovým Brodem a Humpolcem. Kamionů tudy projede každý den bezpočet. A jestli jich pár přibude, tak se nic výjimečného nestane," uvedl.

Otevřenost polského investora směrem k veřejnosti ocenil i starosta Tecl. „Málokdy se s takovým přístupem setkáváme. Lidé získali všechny potřebné informace. Myslím, že i to svědčí o úrovni a solidnosti firmy Blachotrapez," zdůraznil Tecl.