Co prožívá alkoholik? Jak se cítí senior ve vysokém věku, kterému už tělo neslouží tak, jak by potřeboval?

To všechno si může každý z nás vyzkoušet doslova sám na sobě v projektu, který připravily společně Sociální služby města Havlíčkův Brod, Fokus Vysočina a Senior Point v Havlíčkově Brodě. Má příznačný název Na vlastní kůži. Akce se koná ve středu 24. září odpoledne v prostorách Senior Pointu od 14 hodin. „Nikdo z nás se tím rozhodně nehodlá posmívat seniorům nebo lidem s handicapem a znevažovat jejich zdravotní stav. Naopak si přejeme, aby co největší část veřejnosti přišla, vyzkoušela si sama na sobě, jak se tito lidé cítí a začala se na dříve narozené či zdravotně postižené dívat jinak s větším respektem," zdůraznila ředitelka Sociálních služeb města Havlíčkův Brod Magdalena Kufrová.

Cílem je hlavně generační dialog

Navodit stav opilosti pomohou speciální brýle, vcítit se do kůže nemocného seniora pomůže takzvaný gerontooblek. Všechny tyto neobvyklé pomůcky zapůjčila pořadatelům Univerzita Pardubice, Fakulta zdravotnických studií.

„Nechceme ale ukázat lidi s postižením či seniory jen jako osoby nemocné, které jen posedávají na lavičkách a dívají se z oken. Chceme veřejnosti představit hlavně lidi dříve narozené třeba jako aktivní tvůrce časopisu, či zdatné studenty v Univerzitě třetího věku. Chceme dokázat, že i v důchodu může žít člověk naplno a aktivně. Chtěli bychom tím navodit tolik potřebný mezigenerační dialog, který u nás zatím bohužel chybí," dodala ředitelka Kufrová s tím, že akce Na vlastní kůži je první tohoto typu, ale rozhodně by neměla být poslední. Součástí akce bude také přednáška výživového poradce určená pro dříve narozené jak si sestavit zdravý jídelníček s ohledem na svoje momentální zdravotní problémy. Na akci chtějí pořadatelé pozvat také žáky havlíčkobrodských škol, neboť podle pořadatelů je čistě osobní zkušenost cenná tím, že je nesdělitelná a nepřenosná.

Senior point, Informační a metodické centrum zaměřené na služby a pomoc seniorům je nově otevřeno v Havlíčkově Brodě. Zájemci jej najdou v prostorách zrekonstruované budovy bývalé ZŠ Rubešova, která dnes slouží jako středisko volného času. „Postupně naplňujeme náš cíl, kterým je zprovoznění Senior pointů v každém z pěti okresů kraje," říká radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Petr Krčál. Senior pointy již fungují v Třebíči a Jihlavě.