Tento nový dvouletý učební obor je jen jedním z mnoha projektů, kterými se snaží světelská věznice usnadnit odsouzeným návrat do normálního života.

Zvládnout dva roky studia, složit závěrečné zkoušky a získat výuční list se podařilo pěti ženám. „Učební obor mě skutečně zaujal. Dává člověku možnost ukázat svoje schopnosti. Po propuštění se chci této profesi věnovat dál," zdůraznila například sedmadvacetiletá Michaela.

Výuční listy jsou platné i v „civilu"

Jak prozradila, má jen základní vzdělání, ale chce získat ve věznici co nejvíc odborných znalostí a zvýšit si kvalifikaci, což by jí mělo do budoucna usnadnit najít si po propuštění práci.

„Už jsem zvládla  kurz rodinné školy, ale šití a navrhování oděvů mě skutečně zaujalo. Oblečení, které mám dneska na sobě, jsem si od začátku sama navrhla i ušila. Naučila jsem se šít i oblečky pro děti, a to myslím do budoucna skutečně využiji, mám totiž tři děti," svěřila se sedmadvacetiletá žena. Učební obor textilní a oděvní výroba zahrnuje výrobu interiérového vybavení, úpravy a opravy oděvů. Funguje pod hlavičkou Středního odborného učiliště v Praze už deset let. Toto učiliště má po celé republice sedm poboček a pouze v jediné z nich, ve Světlé nad Sázavou se vzdělávají ženy. Jak zdůraznila Jana Koukalová, vedoucí školského vzdělávacího střediska ve světelské věznici, výuční listy, které vězni obdrží, jsou obecně platné, neboť škola má akreditaci Ministerstva průmyslu a obchodu. Odsouzení se s tímto výučním listem mohou po propuštění ucházet o zaměstnání stejně, jako by výuční list získali v civilním vzdělávacím systému.

„Na počátku se do učebního oboru textilní výroby přihlásilo osm žen. V průběhu vzdělávání se u některých z nich změnily podmínky, zasáhla amnestie, výuční list dostalo nakonec pět žen, které zvládly všechny zkoušky," upřesnila Jana Koukalová s tím, že tento učební obor je poměrně náročný. Zahrnuje 21 vyučovacích hodin týdně, ženy, které se do něj přihlásí, absolvují nejdřív vstupní test, ale při studiu nechodí do práce. Což některé z nich, co musejí během výkonu trestu splácet závazky, může odradit.

Podle mluvčí věznice Evy Hodné je učební obor textilní výroba jenom jeden z mnoha projektů, kterými se světelská věznice snaží ulehčit odsouzeným ženám návrat do normálního života. Systém vzdělávání ve světelské věznici dlouholetou tradici, a to díky programům Školského vzdělávacího střediska Vězeňské služby ČR.

„Ženy mohou navštěvovat počítačové kurzy, vyučit se jako kuchařky, číšnice, získat znalosti z oboru ošetřovatelství. Pro starší padesáti let máme speciální programy zaměřené na osobnostní rozvoj," informovala mluvčí. V současné době si ve světelské věznici odpykává trest více než 400 žen různého věku a různého stupně vzdělání. Od středoškolaček po ženy prakticky negramotné.