Součástí osmi regionálních kol v jízdě zručnosti traktorem budou i dny otevřených dveří zemědělského podniku v regionu a výstava zemědělské techniky, na které budou pozváni žáci základních škol z okolí a veřejnost.

Současně s jízdou zručnosti se 4. května uskuteční ve Světlé nad Sázavou také další doprovodné soutěže určené pro veřejnost − couvání traktoru s vlekem vícenásobným zalomením, manipulace s hydraulikou traktoru na přesnost a ovládání hydraulického nakladače. Kromě podívané na soutěžní dráze bude jako vždy pro návštěvníky připravena rozsáhlá výstava historické zemědělské techniky, která je v areálu dílen vystavena ve stálé muzejní expozici. Další části areálu dílen pak obsadí moderní zemědělská technika většiny významných firem působících na trhu. K vidění bude téměř vše: od traktorů a samojízdných řezaček, přes stroje pro práci s pícninami půdozpracující stroje a nakladače, až po malou mechanizaci.

Zemědělský svaz České republiky letos obnovilo soutěž pro studenty v jízdě zručnosti s traktorem a vlekem. Soutěž se koná v rámci projektu Zemědělství žije! Po celé republice s v průběhu dubna a května uskuteční oblastní soutěžní kola a ti nejlepší jezdci s traktorem se utkají v celostátním kole 22. června v Sušici.

V České republice funguje přes 90 středních škol a učilišť ze zemědělskými obory. „Celou republiku jsme rozdělili do osmi oblastí a v každé oblasti se uskuteční regionální kola. V minulosti si značnou oblibu mezi studenty i učiteli získalo poměření zručnosti formou jízd zručnosti. V mnohých regionech se podařilo udržet tyto soutěže. Záměrem je vrátit jízdy zručnosti na výsluní a organizovat soutěž, kde by se setkali nejlepší studenti z celé republiky,“ přibližuje Vladimír Pícha ze Zemědělského svazu ČR. V dalších ročnících se počítá s tím, že finále celé soutěže bude putovní, takže další rok bude uspořádáno ve spolupráci se střední školou a zemědělským podnikem v jiném regionu. Pro letošní rok to je SOŠ a SOU Sušice.

Květinová vitráž. Ženy ze spolku Motanice spolu s dobrovolnicemi z Brodu i okolí uháčkovaly přes tři sta květin. Z nich budou vitráže na oknech sv. Kateřiny.
Svatá Kateřina bude mít vitráže z květin, spolek tak upozorňuje na její stav