Dlouhý pestrobarevný průvod masek, vedený tradičně laufrem s panímámou, Turky, Židem a dalšími tradičními maskami, vyšel o půl druhé od školy na náměstí před radnici.

Jaké bylo překvapení pro všechny, když maškary nevítal sám starosta, ale výpravčí Českých drah a s ním ve žlutém populární Dan Nekonečný. Nejvyšší představitelé města, starosta Jan Tourek s místostarostou Josefem Hnikem, totiž přijali hru masek se vším všudy. Před radnicí si maškary podle tradice vyžádaly od pana starosty svolení k masopustnímu veselí. Starosta Jan Tourek s červenou čepicí výpravčího s radostí povolení vydal s tím, aby se masky veselily, Turci a kobyla skákali vysoko, ale nikomu neškodili.

Za to se mu dostalo kytice vázané z jitrnic, klobás a dalších lahůdek, k tomu ještě přidal slaměný poznamenání sazemi na tvář pro štěstí. Asi po hodinovém programu, vyplněném masopustními písněmi a tanci, přečetl Žid kobyle všechny její hříchy, a bylo jich opravdu hodně.
Poté dostal ras pokyn, aby konal svoji povinnost, kobyla byla poražena, její části spravedlivě rozděleny, a tím skončilo masopustní veselí, předcházející čtyřicetidennímu půstu, končícímu o Velikonocích.

Jiří Víšek