Sympozium bude v prostorách světelské Akademie probíhat už od pátečního rána. Slavnostní zahájení je plánováno na osmou hodinu. Práce brusičů bude probíhat od 9 do 16 hodin v prostorách Akademie a ve výrobním areálu společnosti Bohemia Machine v Zámecké ulici.

„Světelsko je oblast broušení skla s více než 200 letou tradicí. Říkali jsme si, že to nemůžeme nechat bez povšimnutí, a proto tradiční broušení tímto způsobem popularizujeme. Abychom o sobě dali vědět a v místních lidech probudili trochu patriotismu. V rámci sympozia představíme broušení ruční i automatické,“ uvedl Stanislav Bárta ze společnosti Bohemia Machine, která letos slaví 25. výročí.

Horní Krupá.
V Horní Krupé oslaví stavbu kostela, vzpomenou i na vesnické kantory

V pátek od 14 hodin proběhne také vernisáž výstavy z předchozích ročníků sympozia, které budou vystaveny v galerii Na Půdě až do 11. června. V rámci akce lidé mohou navštívit i expozici historického evropského skla na světelském zámku.

Tady budou v sobotu ve 13 hodin vyhlášeny výsledky broušení. Proběhne také beseda s významnými výtvarníky a členy hodnotitelské komise.