Hlavním bodem programu, tedy tavbu v peci, si návštěvníci budou moci případně i vyzkoušet. Doprovodnou část programu bude tvořit dobová kuchyně „Plný břuch“ a příprava různých obilných placek podle chuti každého zájemce, nebo ukázka výroby šindelů. Na místě bude také možnost dalšího občerstvení.

Muzeum se tímto krokem rozhodlo oživit zapomenutou středověkou tradici fritování, tedy nastavování křemičitých zrnek pomocí bukového popela. Stejně jako v předchozích letech budou tuto techniku předvádět mistři skláři Novákovi a jejich kolektiv.

Mláďata dravců, která se octnou v péči ochránců přírody, se o sebe postarat neumějí.
Stanice Pavlov vypustí zase poštolky

Pracovníci brodského Muzea Vysočiny při stavbě středověké sklárny vycházeli z nákresů rytíře Mandevilla, který v 15. století cestoval po Čechách a pořídil si i nákres české středověké sklárny včetně celého procesu výroby skla. O experiment se již v devadesátých letech minulého století snažil tým sklářů v severních Čechách. Podle sklářského učitele Václava Šilhánka je v literatuře hodně inspirace, jež je ale ovlivněná jednotlivými autory.