Blížící se jaro svádí k vydatnému úklidu a čistkám ve skříních. Mnohé z nich jsou přeplněné věcmi, které již dlouho nespatřily světlo světa, majitelé pro ně nemají využití, ale je jim líto je vyhodit. Co když ale ještě mohou někomu udělat radost nebo pomoci dobré věci? Přesně pro tyto účely brodská Charita každoročně organizuje jarní charitativní bazárek. Letos začíná 23. dubna.

„Výtěžek, který se střádá z dobrovolných příspěvků nakupujících, putuje na pomoc konkrétnímu nemocnému dítěti. Nyní prosíme zájemce, kteří chtějí pomoci, aby do Zvonečku od 12. března nosili to, co již sami nepotřebují a co by mohlo ještě někomu udělat radost,“ uvedla mluvčí Oblastní charity Havlíčkův Brod Aneta Slavíková. Hodí se oblečení pro děti i dospělé, doplňky, obuv nebo hračky.

„Tentokrát budou návštěvníci Zvonečku pomáhat Danečkovi – dvouletému chlapci, který téměř od narození využívá pomoc našeho Střediska rané péče, jež poskytuje komplexní péči dětem s postižením nebo dětem po předčasném porodu od narození do sedmi let a jejich rodině,“ vysvětlila Aneta Slavíková.

Daniel bohužel neměl to štěstí, aby se narodil jako zdravé dítě. Lékaři mu diagnostikovali vrozenou vadu a prognóza jeho zdravotního stavu je nejasná. „S tím jsou spojeny poruchy psychomotorického vývoje. Chlapci by velmi pomohl rehabilitační pobyt, a to nejméně dvakrát v roce, což je pro rodinu finančně nemyslitelné. Výtěžek z bazárku by se tak stal součástí platby právě takového pobytu,“ doplnila mluvčí brodské Charity.

Ilustrační snímek.
Přírodní zahradničení podporuje semínkovna

Daniel na první pohled vypadá jako zdravý, zvídavý chlapec, kterému nic nechybí. Narodil se v osmatřicátém týdnu bez významnějších komplikací. Už v porodnici ale lékaři vyjádřili podezření na vývojovou vadu. Na řadu přišly genetické testy a další vyšetření. Výsledky podezření lékařů bohužel potvrdily. Chlapec trpí vzácnou diagnózou, která kromě zdravotních problémů přináší také otazníky, jak se dítě vůbec bude vyvíjet dál.

„Odborná literatura zná jen několik pacientů s podobnou diagnózou. Mezi příznaky patří opožděný vývoj, zaostávání růstu, nedostatečně zpevněné svalstvo – takzvaná hypotonie, protáhlá hlavička – takzvaná faciální stigmatizace, svalové křeče a vyšší riziko onkologických nálezů a epilepsie,“ nastínila vedoucí Střediska rané péče Irena Salaquardová.
Rodina se chlapci věnuje naplno. Cvičí Vojtovu metodu a Bobath koncept, jezdí na koně, plavou, chodí na ergoterapii a využívají různé rehabilitační pomůcky. Lékaři chlapci doporučují také lázeňský pobyt v Dětském centru Znojmo. Tady si ale pobyt hradí samotní klienti, což pro rodinný rozpočet představuje částku zhruba 20 tisíc korun na čtyři týdny. Pobyt je přitom vhodné absolvovat alespoň dvakrát do roka.
Rodina by potřebovala i různé pomůcky, například kufřík s vybavením na ergoterapii k procvičování soustředění, pozornosti a jemné motoriky. „Naším cílem je posílit Danečkovu pozornost, zklidnit ho a posunout ve vývoji zase o kousek dál,“ zdůvodnila Irena Salaquardová.

Kdo by chtěl dvouletému Danielovi a jeho rodině pomoci, může do bazárku věnovat své věci nebo si od 23. dubna naopak ve Zvonečku nějaké přijít koupit. Slavnostní zahájení charitativního bazárku bude již tradičně patřit módní přehlídce. I tady se organizátorům hodí pomoc veřejnosti. „Hledáme i dobrovolníky, kteří by se chtěli na pár minut stát modely a modelkami, což je jeden ze způsobů pomoci. Módní přehlídku bude moderovat známá tvář – Tereza Šnajdr Stýblová,“ dodala Aneta Slavíková.

Pro Dominika se povedlo vybrat přes 105 tisíc 672 korun.
Šestice mladých žen pomáhá během i prodejem triček pro hocha na vozíku