Opět po roce se tu totiž konaly, nyní již tradiční a vyhlášené, velikonoční dílny, kde se představilo mnoho řemeslníků a prodejců se svými výrobky a ukázkami zručnosti.

„Dílny dopadly perfektně, vyšlo úplně všechno. Všichni, včetně lektorů chválí akci samotnou, její přípravu, i když nám ve škole už téměř chybí prostory. Vedoucí dílen, kteří u nás byli poprvé, kroutili hlavami nad tak vysokou návštěvou," pochvalovala si hlavní organizátorka akce, Jana Žáková z havlíčkoborovské školy.

A do budovy proudily během celého dne doslova zástupy lidí. K vidění toho totiž bylo opravdu hodně.

K tradičním dílnám, které se v Borové objevily poněkolikáté (pletení pomlázek, vinuté perly, smaltované šperky, jarní aranžování, vykrajování glycerinových mýdel, navlékání korálkových náramků), se už vloni přidalo zdobení perníčků, pletení z papíru, šití zvířátek z plsti a malování tašek a prostírání.

Řada novinek

Letošní novinkou byly pro návštěvníky ovečky ze slaného těsta, tvoření z fimo hmoty, výroba vlastního razítka technikou linorytu, skleněné svícínky i kytičky z lýka a vlny a v neposlední řadě tvořivá dílna místního spolku Trojháček.

„Velkou pozornost budila historicko-řemeslná dílnička novomanželů Krédlových. Lenka Sedláková zase velikonoční dílny obohatila výrobou šperků a dekoračních předmětů technikou letování. Velkým přínosem ale byli pro naši akci prostě všichni, kdo nám nabídli svojí účast na dílnách zcela zdarma, nebo jen s proplacením nákladů," řekla jedna z organizátorek.

Na místě bylo možné také za symbolickou cenu zakoupit vyřazené knihy z havlíčkoborovské knihovny a následný výtěžek bude použit na charitativní účely.

„A proč vlastně, že to všechno děláme?," zauvažovala nahlas Jana Žáková. „Jde samozřejmě o rozvoj dovedností, udržování tradic i poznávání nových možností zpracování nejrůznějších druhů materiálů. V druhé řadě je nezanedbatelný společenský rozměr celé naší akce. Škola se doslova na celou sobotu stává místem setkávání mnoha lidí. Někteří tvoří aktivně přímo v dílnách, další se přijdou jen podívat a zakoupí si třeba výrobky žáků školy. Pak už jen posedí s přáteli a ochutnají občerstvení, které jsme pro ně připravili, popovídají si. A když se v průběhu dílen podíváte z okna a vidíte tu záplavu aut na parkovišti a kolem školy, musíte si prostě říci, že je to moc hezké, když si lidé u nás na velikonoční dílny najdou čas," zakončila Jana Žáková.

(dop)