Jde o metodu užití infračervené fotokoagulace, kterou velice rychle, bezbolestně a snadno můžeme řešit a léčit semiinvazivní hemerodiální nemoci. Přístroj jsme měli zapůjčený na podzim 2015 a nyní jsme jej zakoupili. K dnešnímu dni jsme od října 2015 ošetřili 25 pacientů infračervenou fotokoagulací.

Infračervený koagulátor IRK 1513 jsme pořídili za 67 tisíc Kč. „ Přístroj zajišťuje tepelné destrukce tkáně a zastavení krvácení.

Infračervené záření vzniká ve speciální halogenovenové lampě, fokusuje se ve světlovodiči až do kontaktní polymerové plošky pro ošetření tkáně," popsal jeho fungování Adam Fila, vedoucí oddělení zdravotnické techniky. Na několik otázek souvisejících s léčbou hemeroidů odpověděl lékař Jaroslav Bělehrádek, který se tomuto tématu v havlíčkobrodské nemocnici intenzivně věnuje.

Proktologická ambulance v loňském roce rozšiřovala ordinační hodiny z důvodu nárůstu pacientů. Je tedy problematika hemoroidů stále častější diagnózou?
Především je nutno připomenout, že proktologická ambulance není jenom léčba hemoroidů, ale starostlivost o množství onemocnění, o kterých se nerado hovoří, ale která jsou, anebo v budoucnu mohou být velmi závažná. V celospolečenském konceptu se věnuje pozornost různým programům a já mám tak trochu dojem, že na tuto choulostivou část lidského těla se docela zapomíná.

Obecně můžeme říci, že hemoroidy trpí velké procento populace, ale pouze určitou část pacientů můžeme vidět v klinické praxi. Myslím si, že větší část pacientů s potížemi lékařskou péči z různých důvodů nevyhledá. Proktologickou ambulanci navštěvují pacienti s benigním či maligním onemocněním konečníku. Pacienti s hemoroidální nemocí představují nejčastější diagnózu z benigních onemocnění. Co je dle mého soudu však ještě důležitější než samotná léčba hemoroidů, je vůbec určení, že se jedná „jen" o hemoroidy, tedy o benigní onemocnění. To je důležitější než všechno ostatní.

Jaké jsou příčiny vzniku hemoroidů?
Hemoroidy mohou vzniknout z různých příčin, které se mohou i kombinovat. Může se např. jednat o genetickou predispozici, chronickou zácpu, průjmovitou stolici, nedostatek vlákniny ve stravě, těhotenství, větší fyzickou zátěž, obezitu, ale i věk. Některé příčiny lze ovlivnit a určitým způsoben předcházet vzniku hemoroidů, některé příčiny ovlivnit prostě nelze. Důležitější však jsou jejich projevy. Tady je třeba upozornit, že změny rytmu stolice, změna charakteru stolice, změna pocitů před a zejména po stolici, krev ve stolici, hlen ve stolici a další projevy jsou jednoznačným důvodem k návštěvě proktologa. Toto upozornění by měla vzít veřejnost velmi vážně.

Musí se pacienti do ambulance objednávat?
Ano, do naší ambulance se pacienti objednávat musí. Objednávají se v chirurgické kartotéce osobně či telefonicky. Během ordinační doby v proktologické ambulanci vyšetříme okolo 20 pacientů. Na vyšetření a léčbu každého pacienta je potřeba mít dostatek času a proto tedy pacienty objednáváme na čas. Pokud to lze, tak se snažíme vyjít všem maximálně vstříc. Nutno dodat, že rozšířením ordinačních hodin se čekací doba zkrátila.

Většina pacientů se domnívá, že pro léčbu hemoroidů je nutné absolvovat řadu nepříjemných lékařských vyšetření a že operace je nevyhnutelná. Jaká je realita?
Aby mohl být pacient s hemoroidy léčen, je třeba jej nejprve dostatečně vyšetřit, některá vyšetření např. anoskopii mohou pacienti vnímat nepříjemně. Neměla by být však bolestivá. Léčba hemoroidů je dána stupněm postižení a měla by být komplexní. Léčbu lze rozdělit na konzervativní, semiinvazivní a chirurgickou. Konzervativní léčba nevede k vyléčení. Je indikována v počátečním stádiu hemoroidů a především zmírňuje potíže pacienta. Semiinvazivní a chirurgická léčba je léčbou kauzální.

Jde o celou řadu rozdílných metod. Semiinvazivní metody jsou pacienty dobře snášeny, mají malé množství komplikací a lze je provádět ambulantně. Těmito metodami lze řešit velkou část nemocných. K chirurgické léčbě je pak indikováno cca 5 -10 % nemocných.

Jaké možnosti léčby aktuálně nabízíte?
Ze semiinivazivních metod můžeme pacientům nabídnout – ošetření hemoroidů Barronovou ligaturou, léčbu hemoronem a nově také ošetření uzlů infračervenou fotokoagulací. Z operačních metod, krom klasické hemoroidektomie, hemoroidální arteriální ligaci a radiofrekvenční ablaci uzlů.

Aktuálně jsme díky novému přístroji rozšířili nabídku řešení problému s hemoroidy. Přibližte nám, co je to infračervená fotokoagulace ?
Infračervená fotokoagulace je semiinvazivní metoda sloužící k ošetření hemoroidů. Principem metody je koagulace tkáně infračerveným světlem respektive zářením. Koagulací u báze hemoroidu vznikne nekróza, která omezí tok krve do hemoroidálního uzlu a zároveň uzel fixuje výše do anorekta. Je indikována u I. a II. stádia onemocnění. Je to metoda bezpečná, bezbolestná a rychlá, provádí se ambulantně a nevyžaduje pracovní neschopnost, lze ji kombinovat i s jinými metodami.

Petra Černo