„Už na konci prosince jsme podali do programu Efekt Ministerstva průmyslu a obchodu žádost o dotaci na rekonstrukci a modernizaci veřejného osvětlení v lokalitě Obora. Většina lamp bude vyměněna za nové, elektrické vedení mezi světly bude zakopáno do země a tam, kde lampy nejsou, budou doplněny novými. Po podání žádosti jsem se dozvěděl, že zájem byl enormní, takže přišlo mnohem víc žádostí, než ministerstvo čekalo. Uvidíme tedy, zda uspějeme. Celá akce má rozpočet asi 3,5 milionů korun, dotace bude maximálně asi 400 tisíc korun,“ podotkl starosta Vlastimil Marušák.

Další velkou žádost o dotaci podává za jeníkovskou radnici na Státní fond životního prostředí ale akciová společnost Vodovody a kanalizace (VaK) Havlíčkův Brod. „Protože město není oprávněno ji podat. Jedná se o stavbu vodovodu a kanalizací pro naše místní části, které ale město nebude provozovat, proto nemůže o dotace žádat. To může jen provozovatel. Tato akce je pro město naprosto stěžejní. Jedná se o dotaci na výstavbu kanalizací a čistíren v místních částech Jeníkova. Hodnota celého projektu je asi 90 - 100 milionů korun a dotace je asi 63 miliony. Pokud by se nám tuto dotaci povedlo získat, pak by byla voda a kanalizace dovedena prakticky do všech místních částí města, kde je to možné,“ zdůraznil starosta.

Model Havlíčkova Brodu vystavený v prostorách Staré radnice, který zhotovili studenti Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně.
Podoba zmizelého Havlíčkova Brodu láká hlavně pamětníky

Další žádost podala radnice v Golčově Jeníkově podle starosty Marušáka do IROPu, což je regionální operační program, který rozděluje finance z EU. „Jednalo se o dotaci na zateplení bytového domu č.p. 145, jehož oprava začíná v těchto dnech. Zde bylo třeba dobře vypočítat tepelné úspory. Kvůli tomu, že neděláme všechny doporučené stavební úpravy, můžeme žádat o nižší procento dotací, ale úpravy nejsou nezbytné a v konečném důsledku by se nám po započtení dotací vůbec nevyplatily,“ konstatoval starosta s tím, že zde je maximální možná výše dotací zhruba 650 000 Kč, rozpočet akce je kolem pěti milionů korun. „Jaké množství žádostí bylo podáno, to zatím nevím. Třetí žádost byla podána na Ministerstvo pro místní rozvoj, do výzvy na podporu rozvoje venkova, konkrétně na rozvoj míst aktivního odpočinku. Už delší dobu přemýšlíme nad doplněním tržiště o pískoviště, klouzačku, prolézačky, lanové dráhy, lavičky a cesty,“ doplnil starosta.

Do celé akce byla dokonce zapojena základní i mateřská škola. Děti ve všech třídách vymýšlely, jak by doplňky mohly vypadat a kde by mohly být. „Část výkresů jsme přiložili jako přílohu k žádosti o dotaci. Zde odhadujeme výši nákladů asi na 1,25 milionů korun a dotace by mohla být maximálně 400 tisíc korun. Ani v tomto případě netuším, kolik žádostí bude do konce termínu doručeno,“ konstatoval starosta Marušák.

Soudní síň.
Na Lipnici budou probíhat další opravy, chystá se i expozice středověkého