Vedení obchodního družstva COOP Havlíčkův Brod totiž nedávno jednalo s Krajem Vysočina o možné finanční podpoře, kterou ale současné krajské zastupitelstvo zřejmě řešit nebude.

„V dubnu jsme se sešli s hejtmanem Jiřím Běhounkem a řešili jsme situaci obcí na Vysočině, které mají čím dál častěji problémy udržet na venkově svoje malé prodejny," sdělil předseda havlíčkobrodského COOPu Vladimír Stehno.

OBCHOD NENÍ CHARITA

V současné době provozuje COOP jen na Havlíčkobrodsku devětačtyřicet prodejen, z toho je patnáct takzvaně jednomístných a zhruba pět až sedm jich stojí prakticky před zavřením, jedna z nich, prodejna v Keřkově u Přibyslavi už skončila, další by letos následovat neměly, aspoň zatím.

Aby malé prodejny mohl COOP na venkově provozovat, jedná pravidelně s tamními obecními úřady o finanční podpoře, protože obchod je podnikání, které není a nemůže být charita. „Naposledy toto jednání proběhlo v obci Stříbrné Hory, kde jsme se nakonec na finanční podpoře dohodli. Problém není v tom, že by obec nechtěla na provoz prodejny přispět, ale obecní rozpočet je tak napnutý, že každá koruna navíc znamená problém," konstatoval Stehno.

Jak upřesnil, řešení vidí v systému, který funguje už delší dobu v Pardubickém kraji. Tamní vedení kraje poskytuje obcím dotace, aby mohly prodejny provozovat. „Zajistit služby na venkově není vůbec jednoduché. Ne všichni obyvatelé vesnic mohou jezdit za svými nákupy do města, nemají vlastní dopravu z různých důvodů, dopravní obslužnost nefunguje," popsal situaci Stehno. Jak dodal, zlepšit situaci na Vysočině by mohl Kraj Vysočina prostřednictvím zřízení zvláštního fondu určeného právě na provoz venkovských prodejen.
„S hejtmanem Jiřím Běhounkem jsme na toto téma jednali a on se k našemu návrhu staví vstřícně. Výhledově by mohl fond fungovat od roku 2017, dotace by bylo možné poskytnout obci až poté, co by obce potvrdily, že se s COOPem, ale i dalšími provozovateli malých venkovských prodejen dohodly o zachování provozu. Ovšem je třeba, aby i obce převzaly iniciativu o podpoře svých prodejen začaly jednat samostatně s krajem, podotkl Stehno.

Jenže jak se zatím ukazuje, obce v Kraji Vysočina si budou muset na podporu za strany kraje zřejmě ještě nějakou dobu počkat.
„Po návratu ze zahraničí reaguji a nechám to, díky vývoji v jiných odmítaných aktivitách kraje, na nové zastupitelstvo," sdělil k navrhovanému projektu podpory venkovských prodejen hejtman Jiří Běhounek.

Pravda je, že například obce sdružené ve Svazku obcí Podoubraví (SVOP) hovořily na svém zasedání o pardubickém projektu již několikrát, zdůraznily, že projekt na podporu venkovských prodejen na Pardubicku funguje již víc než pět let a SVOP by uvítal, kdyby se Kraj Vysočina zachoval podobně.

„Uvažujeme, že bychom toto téma na zasedání svazku obcí znovu otevřeli. Když Kraj Vysočina podporuje regionální potraviny, proč by to nemohly být i prodejny na venkově," podotkl starosta Libice nad Doubravou a zároveň předseda Svazku obcí Podoubraví Václav Venhauer. „Myšlenka vznikla v roce 2008, od té doby se díky krajským dotacím daří udržet v malých vesničkách v činnosti prodejny se základními druhy potravin," popsal pardubický projekt dotací na jednom jednání celorepublikové pracovní skupiny Služby na venkově v Dřevíkově krajský radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov pardubického kraje Václav Kroutil.

Pardubický kraj obce s malými obchody podporuje dotačně z Programu obnovy venkova. „Finanční prostředky jsou vždy poskytovány zpětně podle skutečných nákladů prodejny v předcházejícím roce. Uznatelnými náklady jsou například elektrická energie, otop, voda, ale také vybavení prodejny klimatizací, mrazícím nebo chladicím zařízením," upřesnil dotační program radní Kroutil.