Dvacet čtyřlůžkových pokojů vzniklo rekonstrukcí půdních prostor. „Ubytovány zde budou ženy s mírnějším režimem, které mají uložený trest s dozorem. Pro jedno patro mají společné sociální zařízení, ženy se mohou na pokojích navštěvovat. Rozdíl je jen v tom, že tyto prostory jsou nově postavené, dispozičně i vybavením jsou úplně stejné jako všechny ostatní. V každé ložnici jsou čtyři palandy, stolek se dvěma židlemi a skříňky na osobní věci," přiblížila mluvčí světelské věznice Eva Hodná.

„V nových prostorách tak budou ubytovány vězeňkyně, které jsou ve vězení poprvé, maximálně podruhé, a byly odsouzeny za méně závažné trestné činy, jako například krádeže, lehčí podvody, neplacení výživného nebo maření výkonu úředního rozhodnutí," upřesnila Hodná.

Příbuzní spolu bydlet nemohou

O tom, kdo se do nových ložnic přestěhuje, rozhoduje vězeňská služba. „Nejsme ubytovna hotelového typu, odsouzené si nemohou vybírat, 
s kým nebo kde budou bydlet," upozornila Eva Hodná. Dodala také, že je naprosto nemyslitelné, aby na jednom patře spolu bydleli rodinní příslušníci.

Normovaná ubytovací kapacita věznice se novými ložnicemi zvýšila z 660 na současných 740 lůžek. Ani to ale nestačí.

„Od roku 2008 začal počet odsouzených žen stoupat. V současné době je ve světelském vězení asi 820 žen. Nové prostory nám pomohou k rozvrstvení odsouzených a snížení přeplněnosti na stávajících ubytovnách," informovala ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou, Iva Prachařová.

Nové prostory, které včera slavnostně přestřižením pásky otevřel ministr spravedlnosti Pavel Blažek za účasti prvního náměstka Daniela Voláka a prvního náměstka generálního ředitele Vězeňské služby Mariana Prokeše, vznikly rekonstrukcí půdních prostor. Práce trvaly 120 dní. Náklady se vyšplhaly na 13,2 milionu korun a byly plně hrazeny z rozpočtu Vězeňské služby ČR. Nové prostory čekají na kolaudační řízení.

Společné sociální zařízení na patře neposkytuje velký luxus. Teplá voda tady teče jen asi dvě hodiny denně, v přesně dané době, která je stanovena pro každé patro zvlášť.

Ve světelské věznici funguje jako v jediném vězení v republice oddělení pro matky s dětmi. „Jedná se o jedno oddělení pro maximálně 15 matek a 20 dětí. Oddělení je určeno matkám, které jsou odsouzeny nejvýše na dva roky a jejichž dítě v den ukončení trestu nebude starší tří let. Zároveň v době nástupu trestu musí být dítěti už alespoň jeden rok," informovala tisková mluvčí věznice, Eva Hodná.

Oddělení pro matky s dětmi je z hlediska recidivy velmi úspěšné. „Ze 130 žen, které od počátku fungování prošly oddělením pro matky s dětmi, se vrátila pouze jediná," sdělila Hodná. Jak dodala, recidiva u ostatních odsouzených se pohybuje až kolem 60 procent, což podle jejího vyjádření není jen problém ve Světlé, ale týká se českých věznic obecně.