V okrese Havlíčkův Brod začíná od dubna série uzavírek. Některé objížďky vedou přes Krátkou Ves. To znamená zvýšení provozu. „O nás bez nás,“ povzdechl si starosta Krátké Vsi Jiří Ondráček, který léta usiloval o to, aby radar v obci byl. „Široká silnice vede z kopce a svádí k překročení rychlosti. Někteří řidiči u nás jezdili snad stovkou,“ konstatoval Ondráček. Jak dodal, bez ohledu na dopravní situaci není ve vsi žádný přechod. „Měli jsme nad obcí značku omezení rychlosti, ale tu nám ukradli. Přecházet silnici je riziko. Je zázrak, že jsme tu neměli smrťák,“ konstatoval starosta.

Řidič Vladimír Pavlas má jasno. „Vím, jak to dopadne. Radar půjde pryč, piráti silnic vylezou. Radar je prevence. Má zůstat tam, kde je,“ prohlásil šofér.

S jarem přicházejí uzavírky. Opravu čeká most u Bezděkova. Foto: se souhlasem krajských silničářů
Čas uzavírek nastává. Řidiči na Brodsku nohu z brzdy nedají

Jak situace v obci vypadala před tím, než se Krátká Ves radaru dočkala, popsala už dříve Deníku jedna z obyvatelek, Aneta Kubátová. „Dřív jsme měli na silnici v obci přechod. Ten byl ale zrušený, protože prý nevyhovoval novým předpisům. Jakmile zmizel, stala se z přecházení silnice u nás skoro riskantní záležitost. Silnice se zatáčí, je tam špatně vidět,“ vysvětlila šéfka místních dobrovolných hasičů.

Starostovi Ondráčkovi se vůbec nelíbí, že ho o přesunu radaru jinam nikdo neinformoval oficiálně. „Dozvídám se to oklikou z druhé ruky. Od firmy, která radar montovala. Je to o penězích. Provoz radaru něco stojí, ale možnost bezpečně přejít silnici je víc než položka v rozpočtu,“ dodal Ondráček. Krátká Ves potřebuje podle Ondráčka radar víc než Šmolovy. „U nás vede silnice přímo přes obytnou zónu. Ve Šmolovech okolo vesnice,“ poznamenal starosta.

Radar v Krátké Vsi
Radar měří rychlost na silnici z Havlíčkova Brodu do Ždírce nad Doubravou. Stál zhruba tři miliony. Majitel je město Havlíčkův Brod. Začal měřit rychlost koncem roku 2020.
Jako první se radar objevil v Chotěboři a místních částech. Následovala Jihlava. V současné době je radar ve Svatém Kříži u Havlíčkova Brodu a v Krátké Vsi. Další je u Ždírce nad Doubravou nebo v Novém Městě na Moravě.

Kolem Šmolov ale vede problémová výpadovka na Humpolec a dálnici D1. Předseda osadního výboru Šmolovy Leoš Vaněček radar neodmítá. Má ale připomínky. „Radar zklidní dopravu. Jenže kolem Šmolov se má stavět obchvat. Takže bychom se mohli dočkat situace, kdy v Brodě využijí klidnější dopravu k prosazení varianty obchvatu, kterou nechceme,“ zdůraznil Vaněček.

Doprava se v Krátké Vsi díky radaru zklidnila. Ondráček se bojí, že až radar zmizí, silnice bude opět pro obec noční můra. Radar obci nepatří. Majitelem a provozovatelem je město Havlíčkův Brod. Podle starosty Zbyňka Stejskala se řidiči naučili v Krátké Vsi jezdit podle předpisů. Přestupků je minimum. Teď je radar potřeba jinde.

Na silnicích okresu Havlíčkův Brod se už brzy objeví uzavírky
Řidiči pozor. Na silnicích kolem Brodu se brzy začne kopat

Radar se z Krátké Vsi zatím stěhovat nebude. Jak řekl tajemník městského úřadu v Brodě Václav Stejskal, přesun radaru jinam není jednoduchá záležitost. „Chceme uklidnit dopravní situaci u Šmolov. Na přestěhování radaru pracujeme. Jsme zatím na počátku. Potřebujeme k tomu několik zásadních věcí. Například souhlas dopravního inspektorátu policie,“ vysvětlil Deníku tajemník s tím, že do konce roku se radar zřejmě do Šmolov stěhovat nebude.