Tisíce lidí navštívily v pátek a v sobotu havlíčkobrodský Kulturní dům Ostrov, kde se sešlo na 170 vystavovatelů a okolo sto padesáti známých osobností v čele s nejlepšími českými spisovateli, ilustrátory či překladateli.

„Jsem nadšená, vše vyšlo dle plánu, až na drobné detaily. Je vidět, že lidi mají stále o knihy a četbu zájem," zhodnotila letošní ročník ředitelka knižního veletrhu Markéta Hejkalová. Podle ní je velmi pravděpodobné, že se překoná i loňská návštěvnost, která činila neuvěřitelných 16 tisíc lidí.

Mezi tradiční hosty patří i spisovatel a publicista Michal Viewegh. „Kromě krátké pauzy, co jsem byl nemocný, tak na knižní veletrh jezdím pravidelně již od prvního ročníku. Líbí se mi, že je tady kamarádská, skoro až familiární atmosféra. Znám tu spoustu lidí. Jedinou výtkou je snad jen to místo na čtení, které není úplně ideální," konstatoval Viewegh s tím, že o tom ředitelka veletrhu ví. Ten podotkl, že již chystá novou knihu na příští rok, a to povídky," pokračoval spisovatel.

Návštěvníci také hojně navštěvovali autorské besedy a další doprovodné programy. Hlavním lákadlem pak byly knihy, které bylo možné zakoupit za speciální veletržní ceny.

Na veletrh dorazil i Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř, kteří zde měli velkou autogramiádu. „Na knižní veletrh jezdím pravidelně. Mám to tu moc rád, což ostatně platí i o Vysočině. Mám tu totiž chalupu," řekl Svěrák. Ten dodal, že aktuálně společně se synem Janem a dalšími herci dokončují film Po strništi bos. Ten dějově předchází filmu Obecná škola z roku 1991.