Ve dnech 19. až 21. června totiž před 750 lety došlo k položení základního kamene kostela sv. Ondřeje v roce 1265, který založil řád cisterciaček.

„Obecní slavnosti jsou spojeny se srazem rodáků. Podílela se na nich obec, Kraj Vysočina a agentura Uniart," upřesnila za pořadatele kronikářka Martina Bořilová. Hlavní součástí oslav bylo bezesporu žehnání obecního praporu a znaku, které provedl opat želivského kláštera Jáchym Jaroslav Šimek. „Obecní znak si Pohled vybíral z celkem dvanácti variant. O vítězném návrhu rozhodla anketa. Autorem znaku je heraldik Jan Tejkal z Ostravy. Hlavním motivem znaku je lilie. Není to náhoda, mimochodem lilie je rovněž symbolem řádu cisterciaček, které založily i pohledný klášter. Řád pochází původně z Francie," vysvětlil archivář Ladislav Macek ze Státního okresního archivu v Havlíčkově Brodě.

„Pohledský znak a prapor, to nejsou jenom symboly reprezentace, ale je to rovněž znak pospolitosti obce, její dlouhé historie a optimistické budoucnosti," zdůraznil starosta obce Pohled Milan Klement s tím, že Pohled se může chlubit bohatým společenským životem.

V Pohledu aktivně pracuje celkem osm dobrovolných spolků. Loni došlo dokonce po dlouhých letech k obnově činnosti Českého červeného kříže. Poté, co obec překonala díky společnému úsilí nelehké období, může se zastupitelstvo podle starosty 
s plnou silou pustit do práce, neboť co obci chybí již delší dobu, je kulturní dům, kde by se mohli všichni občané ve volných chvílích scházet a pořádat společenské akce.

Jak kráčela historie obcí Pohled, si mohli prohlédnout návštěvníci v objektu bývalé fary. Unikátní výstava fotografií mapovala rozvoj obce z doby na konci druhé světové války až po aktuální současnost.

„Já se dívám a žasnu, přesto, že zde žiji, jak se Pohled za celá léta změnil," podotkla jedna z návštěvnic, Jiřina Hanoldová. „Podle našeho odhadu se jedná o tisíce různých fotografií. Jejich hlavním autorem je bývalý kronikář František Hladík. Fotografie vznikly původně jako příloha k obecní kronice. Do obecní kroniky nelze podle zákona malovat obrázky ani lepit fotografie. Tak vznikla fotografická příloha. Bývalý kronikář každý rok vytvořil až 79 archů různých fotografií," upřesnila Bořilová.

Pohledské slavnosti byly spojené s bohatým kulturním programem. Nechyběli kejklíři na vysokých chůdách, skupina historického šermu, vystoupily děti z pohledské mateřské školy, děti ze základních škol, akordeonisté bratři Novákovi. Vrcholem odpoledního programu byla silácká show s Železným Zekonem a vystoupením jihočeské dechovky Budvarka.