Největší počet nehod šetřili policisté na Havlíčkobrodsku, Třebíčsku a Žďársku. Na silnicích ležela vrstva sněhu, někde rozbředlého, kvůli větru se tvořily také sněhové jazyky. "Sněhové přeháňky byly celou noc, také nárazový vítr, tvoří se sněhové jazyky, venku bylo okolo 110 sypačů, je to sjízdné s maximálně zvýšenou opatrností," řekl dispečer krajských silničářů Roman Hubený.

Spadlý strom zastavil také vlaky na trati ze Žďáru do Tišnova v úseku mezi Nedvědicí a Rožnou. Cestující převzala náhradní autobusova doprava.

Kvůli počasí řidiči na Vysočině bourají. Náklaďák zablokoval silnici u Údavy.
Kvůli počasí řidiči na Vysočině bourají. Náklaďák zablokoval silnici u Ždírce

Dopoledne přetrvávaly problémy se sjízdností některých silnic, především nižších tříd. "Aktuálně máme hlášené uvízlé kamiony mezi obcemi Slavičky a Třebenice na Třebíčsku, kdy je komunikace průjezdná kyvadlově. Dále je odstavený kamion za obcí Vladislav ve směru na Náměšť nad Oslavou," uvedla policejní mluvčí Michaela Lébrová.

U obce Chlumek ve směru na Měřín kamion zablokoval silnici, vozovka je zledovatělá. "Dále je hlášen uvízlý kamion za obcí Milíkov ve směru na Pavlov na Žďársku, kde kamion zablokoval vozovku. Místo je s opatrností průjezdné pro osobní vozidla. Další odstavená nákladní vozidla jsou v obci Černá a v obci Pavlov na Žďársku," dodala mluvčí Lébrová.

Tragická dopravní nehoda u Habrů na Havlíčkobrodsku.
Dopravní tragédie u Habrů: řidič osobního auta nepřežil srážku s kamionem

Nehoda ve Stonařově, při které se srazila dvě nákladní auta, se stala před 5:00. "V místě dopravní nehody se pracuje na odstranění následků po nehodě. Komunikace je v místě i nadále uzavřená, kdy k obnovení provozu by mohlo dojít kolem druhé hodiny odpoledne," popsala Michaela Lébrová.

Ve směru ze Znojma stojí hlídka policie u křižovatky Kasárna a upozorňuje řidiče na neprůjezdnou silnici ve Stonařově. Auta mohou pokračovat ve směru na Třebíč, popřípadě (osobní vozidla) směrem na Telč. Ve směru od Jihlavy zastavují policisté vozidla na vyústění obchvatu u Rančířova.

U nehody zasahovali také hasiči. Podle jejich mluvčí Petry Musilové museli jednoho z řidičů vyprostit z havarovaného auta pomocí hydraulického nářadí. Při nehodě se zranili dva lidé.

Policie eviduje také nehody v Humpolci, kde se srazila dodávka a osobní auta, a nehody v Havlíčkově Brodě. Osobní auto havarovalo také za Blatnicí na Třebíčsku. 

Ilustrační foto.
Zbytečný hazard. Počet mrtvých na silnicích Vysočiny loni vzrostl o čtvrt

První problémy se sjízdností silnic nastaly už kolem půl třetí ráno na Žďársku u Polničky. "Další problémy se sjízdností byly hlášeny u obcí Jitkov, Skála a Štoky na Havlíčkobrodsku či u Dlouhé Brtnice, uvedla policejní mluvčí Michaela Lébrová. Velké potíže jsou hlášeny i z nájezdu na dálnici D1 exit 90 a na Třebíčsku u obce Mohelno.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude v úterý na Vysočině oblačno až zataženo, sněhové přeháňky budou na celém území kraje. Odpolední teploty se budou pohybovat od nuly do tří stupňů Celsia. Vítr bude mít v nárazech rychlost 50 až 70 kilometrů v hodině.