Na zhruba sedm set metrů dlouhou kombinovanou trať s patnácti průjezdovými překážkami, nechyběl ani vodní příkop, se postavila řada koní, kočích a takzvaných přísedících v kočárech maratonového stylu. Posádky do Štoků dorazily z mnoha míst Čech a Moravy a měly jediný cíl: kvalifikovat se do letošního závěrečného finálového kola v Ladné na Břeclavsku.

„Všechna zúčastněná jednospřeží, dvouspřeží i čtyřspřeží jela dvoukolový závod a usilovala o co nejrychlejší výsledný čas, který byl součtem časů obou kol. A každá chyba, které se vozatajové a koně na trati dopustili, znamenala pětisekundovou penalizaci," vysvětlil základní pravidla Petr Vlašic z Ranče Ladná, který štockým pořadatelům se závody pomáhal.

Diváci ve Štokách viděli na trati jedenáct posádek v soutěži jednospřeží, osm posádek v soutěži dvojspřeží a tři posádky v soutěži čtyřspřeží. „Všechny koně, byli tady například bílí i černí lipicáni, chladnokrevní belgičtí koně a další plemena, jsou koně ryze pracovní. Pracují v jezdeckých školách, lesích nebo u filmu," pokračoval Vlašic.

Slzy v koňských očích

Koně podle jeho slov, a to stejně jako lidé, soutěží a závodí velice rádi. „Některý kůň se vše potřebné naučí rychle, třeba za měsíc, jinému na to nestačí třeba celý rok. Obecně platí, že pokud člověk dá koni všechno, co k tomuto sportu potřebuje, tak ho to nesmírně baví a chodí do závodů srdcem. Zažil jsem i to, že kůň, který byl zraněný a nemohl na soutěž odjet a přitom vytušil, že se na závody jede, měl doslova a do písmene slzy v očích. Tak moc to koně dokážou prožívat," poznamenal Vlašic.

Kvalifikačního kola, to ve Štokách bylo třetí z celkových pěti, které se letos jedou, se mohl zúčastnit prakticky každý, kdo má k vozatajskému sportu blízko. „Nevyžadujeme žádnou licenci. Jednoduše řečeno: kdo má fyzičku, dovednost, chuť trénovat a závodit, koně a má za ně co zapřáhnout, může na start. Lidé si to vyzkouší, přijdou tomu na chuť a už objíždějí ranče, popřípadě i sami závody pořádají," usmál se Vlašic.

Stáj Štoky Martina Prokše uspořádala ve svém jezdeckém areálu již devět závodů rozličných vozatajských parkurů. „Závody pracovních koní jsme letos pořádali již po třetí a samozřejmě jsme se jich také zúčastnili. Máme čtyři koně a se všemi jezdíme závody," řekl Prokš. Ten v sobotu jel všechny soutěžní kategorie. Nejlépe si ale vedl ve čtyřspřeží a získal druhé místo.

Nejlepší posádky
Jednospřeží Amazonky (ryze ženská posádka) – Markéta Sedlinká, kůň Myška, čas 4:47.
Jednospřeží ostatní – Markéta Sedlinská, kůň Myška, čas 4:17. Dvojspřeží – Ladislav Kratochvíl, koně Gabra a Gita, čas 4:35.
Čtyřspřeží – Petr Vlašic a koně Iboja, Bobin, Ferda a Saigon, čas 5:07.