Minulý týden se poprvé v letošní koupací sezoně objevily v Kachličce sinice a voda v rybníce u Skály byla označena za nevhodnou ke koupání. Kontrola z posledního červencového pondělí nesignalizuje zlepšení. „Průhlednost vody ještě klesla na pouhých 25 centimetrů, je to tam zelené, v Kachličce jsou nadále sinice,“ tlumočil závěry z kontroly vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální na havlíčkobrodské KHS Šimon Veleba. Minulý týden byla průhlednost 40 centimetrů.

Zlepšení oproti minulému pondělí neočekává. „Vypadá to, že sinic přibylo, navíc se očekává hodně teplé počasí, které rozvoji sinic dále pomůže. Nemohu vyloučit, že půjde Kachlička do zákazu koupání, až budeme ve čtvrtek znát laboratorní výsledky posledních pondělních odběrů vzorků,“ dodal Veleba.

Na silnici I/38 u obce Štoky ve směru jízdy na Havlíčkův Brod došlo zde ke střetu osobního automobilu, dodávky a nákladního vozidla.
Při nehodě tří aut u Štoků zemřela řidička

Naposledy vyhlásili hygienici zákaz koupání v Kachličce 25. srpna loňského roku. Letos voda v tomto rybníce od začátku koupací sezony až do minulého týdne vyhovovala pro koupání s drobnými výhradami, od hygieniků dostávala solidní dvojku.

Hygienici odebírali v pondělí vzorky vody také z vodní nádrže Sedlice na Pelhřimovsku, kde byla od začátku koupací sezony buď zhoršená jakost vody, která je hodnocena známkou tři, nebo dokonce voda nevhodná ke koupání se známkou čtyři.

Tam se oproti minulému týdnu podle prvních odhadů jakost vody možná dokonce zlepšila. „Na Sedlici se během uplynulého týdne trochu zlepšila průhlednost, a to z 0,8 metru na jeden metr,“ přiblížila první zjištění vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální na pelhřimovské KHS Kristýna Štěpánová.

Ilustrační foto.
Rumun pokousal ženu v obličeji. S ránou musela do nemocnice

Podle ní to na první pohled navíc nevypadalo, že by došlo k významnějšímu rozvoji sinic, které jsou v Sedlici od počátku léta. „Uvidíme, co nám povědí v laboratoři,“ dodala Štěpánová s odkazem na čtvrteční zveřejnění výsledků analýz.