Důvodem je špatné počasí, které se teprve začíná zlepšovat, i červnově povodně. Ty byly asi nejpádnějším důvodem k obavám před vyjetím na řeku.

„V této sezoně jsem zatím půjčila přibližně dvacet lodí. Ve srovnání s loňským rokem, kdy jsem ve stejném období během týdne rozpůjčovala vše, co tu mám, je to velice málo," uvedla majitelka půjčovny lodí v Ledči nad Sázavou Libuše Koudelová s tím, že problémy mají i ostatní půjčovny na řece.

Mezi těmi, kdo se na vodu přece jen vydají, převládají především milovníci kánoí. „Na rafty bývá málo vody. Lze je snadno protrhnout či jinak poškodit. Navíc se na nich lidé ohromně nadřou," dodala Koudelová. Uvedla také, že letos půjčuje lodě především stálejším zákazníkům, i když připouští, že se občas někdo nový také objeví. Na druhou stranu přiznává, že nedostatek vodáků řece spíše prospívá.

Trochu jiné zkušenosti s letošní sezonou však mají majitelé a provozovatelé některých kempů na Sázavě, kteří v ní v porovnání s předešlými roky žádné problémy nevidí. „Vodáků se u nás zastavuje přibližně stejně, jako každý rok. Zůstanou u nás zpravidla na jednu až dvě noci a pak zase pokračují dál," podotkla Zdeňka Tvrdá z Kempu Stvořidla u Ledče nad Sázavou. Problémy majitelů půjčoven vysvětlila tím, že čím dál více vodáků má už v dnešní době vlastní lodě, a půjčovat si je tedy nemusí.

V tom, jestli se sezona pro půjčovny letos ještě zlepší, sehraje pravděpodobně zásadní roli počasí.

To by podle údajů Českého hydrometeorologického úřadu mělo prozatím zůstat slunečné, takže je možné, že se vodáci na řeky v nejbližší době přece jen vypraví.

Jan Štrobl