Karel Schwarzenberg (TOP 09), coby další postupující, pak pouze ve třech. V okrese ho předstihli i nezávislý Jan Fischer, ten si připsal volební vítězství v 11 obcích, a Jiří Dienstbier (ČSSD). Tomu dali voliči nejvíce hlasů v pěti obcích.

Nejhůř dopadl Miloš Zeman v Radostíně. Tam skončil se ziskem 11,63 % hlasů až pátý za kandidáty Schwarzenbergem, Fischerem, Dientsbierem a Sobotkou. Nejhorší výsledek zaznamenal Karel Schwarzenberg v Nejepíně či v obci Prosíčka. V obou těchto obcích  skončil poslední se ziskem 2,27, respektive 1,37 % hlasů.

Voliči to ODS   znovu „spočítali"

Naprostým loserem prvního kola prezidentských voleb na Havlíčkobrodsku byl občanský demokrat Přemysl Sobotka. Ten nasbíral celkem čtyřicet posledních míst.

„Voliči na Vysočině a na Brodsku to opětovně ODS spočítali. Její debakl v krajských volbách byl prohrou jejího prezidentského kandidáta potvrzen. ODS chybí sebereflexe a z prohry v krajských volbách se nepoučila. Kraje doplácejí na její vládní politiku," konstatoval politolog Pavel Plíšek.

Deník se pokusil zjistit, zda-li se Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg objeví v nadcházejících dnech, v rámci dalšího kola předvolební kampaně, na Vysočině, respektive na Havlíčkobrodsku.

„Nelze to vyloučit, plán kampaně dokončujeme," uvedl Martin Sedlák, manažer TOP 09 Havlíčkobrodsko. Oslovení představitelé SPOZ žádnou informaci nemají. „Pokud vím, chce Miloš Zeman na Vysočině hlavně odpočívat," podotkl Bohuslav Trávník.