O celých dvacet procent zvedli vstupné do venkovní části Vodního ráje v Jihlavě. „V průměru je to o osmdesát korun ve srovnání s loňským rokem,“ upřesnil Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy, které mají areál na starost. Vodní ráj nabízí několik druhů vstupného. Pro rodinu, studenty, seniory, skupiny i jednotlivce. „Obecně osoba nad 140 centimetrů zaplatí celodenní vstupné 130 korun,“ upozornil mluvčí Málek na ceník. Vodní ráj nabízí i systém abonentních vstupenek se slevami a rodinné vstupné.

Ilustrační foto.
Rekord znovu padl: žďárští strážníci naměřili opilému muži téměř pět promile

Zvýšit vstupné museli i v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, kde otevřeli koupaliště už teď v květnu. Před covidem tady dospělý návštěvník zaplatil 70 korun, letos je to 80 korun. „Zvýšení cen se snažíme vyrovnat takzvaným zvýhodněným vstupným, když návštěvník přijde na koupaliště desetkrát za sebou,“ doplnila Hana Mikulincová z přibyslavských technických služeb.

Vstupné na koupaliště - dospělý/den

Vodní ráj Jihlava: 130 korun
Přibyslav: 80 korun
Havlíčkův Brod: 95 korun
Moravské Budějovice: 120 korun
Luka nad Jihlavou: 80 korun
Žabák Humpolec: 80 korun
Malvíny Třešť: 70 korun
Kamenice nad Lipou: přírodní areál, vstup zdarma
Bystřice nad Pernštejnem: 80 korun
Velké Meziříčí: 70 korun
Zdroj: Ceníky koupališť

Letní koupaliště Havlíčkův Brod provozují technické služby města. Po rekonstrukci za čtyřicet milionů korun se dočkalo van z nerezu. Dospělý zaplatí v Havlíčkově Brodě za celý den pětadevadesát korun. Kdyby chtěl návštěvník ušetřit, může se přijít vykoupat v době od pěti hodin odpoledne za pětačtyřicet korun. Koupaliště nabízí i rodinné vstupné a speciální ceník pro abonenty.

Karel Domkář z Havlíčkova Brodu má už jasno. „Pro dospělého je nejlíp chodit do bazénu až navečer. Ale víc než dvě stovky za den pro rodinu s dětmi se mi zdá moc. Připočítejte si občerstvení. Dítěti těžko vysvětlíte, že si nemůže jít koupit něco na zub, když to vidí u ostatních,“ povzdechl si.

Vstupné zvýšili i na letním koupališti v Moravských Budějovicích. Dospělý platí 120 korun za den. „Museli jsme zdražit, a to o třicet procent. Nedá se jinak. Rostou ceny prakticky u všeho, hlavně u energií,“ vysvětlila ředitelka areálu Miroslava Bendová. Provozovatel však nabízí na dopoledne o celou polovinu levnější vstup, stejně tak večer od pěti hodin. Ale kdo se jde koupat jen dopoledne, musí složit zálohu na celodenní vstup, kterou mu pak u pokladny při odchodu vrátí. „Chceme zabránit, aby někdo dopolední vstupné nevyužíval,“ podotkla.

Koupaliště v Lukách nad Jihlavou provozuje městys. Ten také nedávno schválil nový ceník. Rozhodla o něm rada městyse. Podle informací Deníku zaplatí dospělý za celodenní vstup 80 korun.

Ne všude však přistoupili ke zdražování. Příjemnou výjimkou je koupaliště Žabák Humpolec. „Zhruba před rokem jsme vstupné už zvedali, tak jsme letos zůstali na původním ceníku,“ upřesnil Jan Vaněček, vedoucí sportoviště z Technických služeb města Humpolec.