Na úřadech, kde je možné si „řidičák" vyměnit, však je poměrně klid.

Žádný velký shon rozhodně nepanuje na odboru dopravy v Havlíčkově Brodě. V současné době si sem šoféři, kteří si vše včas zařídili, chodí nové doklady vyzvednout. A to příliš času nezabere. Třeba na začátku týdne byla v ranních hodinách čekací doba jen několik málo minut. Ale motoristů, kteří si o povinnou výměnu vůbec nezažádali, je na Brodsku stále velké množství.

Normální provoz

„Týká se to odhadem necelé tisícovky řidičů," konstatoval včera vedoucí havlíčkobrodského odboru dopravy Martin Stehno. „Docela se tomu divím, čekali jsme s koncem roku mnohem větší shon. Teď tu panuje opravdu normální provoz," zamyslel se Stehno.

Podle zkušeností úředníků však poměrně dost lidí o výměně průkazu ani neuvažuje a sednout za volant už vůbec nehodlají. A podobná situace panuje i v Chotěboři. Ani tady žádné velké fronty nejsou a řidičů, kterých se výměna týká, ale na úřad zatím vůbec nedorazili, je také nezanedbatelné množství. „Jsou jich asi tři stovky. Jinak je tu celkem klid," uvedl Martin Stejskal, referent odboru dopravy v Chotěboři. O výměnu je také možné zažádat ve Světlé nad Sázavou.

Do konce roku je žádost zdarma, poté už bude zpoplatněna.

Výměna ŘP 2013

Pokud vlastníte řidičský průkaz vydaný mezi 1.1.2001 až 30.4.2004, týká se vás výměna řidičského průkazu do 31.12.

- Pokud letos výměnu nestihnete, stane se váš průkaz neplatným a máte povinnost jej odevzdat na obecní úřad s rozšířenou působností. Pokud totiž při kontrole předložíte neplatný doklad, může vám být uložena pokuta od 1 500 Kč do 2 500 Kč.

– Žádost o vydání musí být vyřízena do 20 dnů od podání. To nepodléhá správnímu poplatku. Ten je vybírán v případě vydání nového průkazu do 5 pracovních dnů (500 Kč) nebo v případě změny osobních údajů (50 Kč).