Jedním z nich, kteří tuto možnost využili, byla paní Irena z Havlíčkova Brodu. „Byla jsem  na masáži a masérka mě upozornila na  pihu na zádech, která prý nevypadá moc dobře. Měla bych se radši nechat prohlédnout lékařem," vysvětlila paní Irena.

„Pacienti před vyšetřením  vyplňovali dotazník. Na vyšetření přicházely hlavně ženy, muži si nechali vyšetření provést většinou na doporučení své partnerky.

Během vyšetření pacientů jsme žádný případ kožního melanomu nezaznamenali, upřesnila kožní lékařka Petra Škurlová.

„Evropský den melanomu se v ČR koná každoročně a nemocnice Havlíčkův Brod se pravidelně zapojuje," informuje mluvčí nemocnice Petra Černo. Hlavní náplní Evropského dne melanomu je nabídnout pacientům bezplatné vyšetření pigmentových znamének a zvýšit pravděpodobnost záchytu případných maligních melanomů. (Maligní melanom je nádor z pigmentových buněk. Jedná se o nebezpečný typ kožního nádoru, který je schopen poměrně časně metastazovat.)

Zvláštní den

Pro vyšetření kožních znamének si  ambulance doktorky Petry Škurlové vyhradila zvláštní den. „Akutní pacienty s ekzémem a vyrážkou nebo s jinými náhlými kožními problémy jsme samozřejmě ošetřili. Ostatní pacienty jsme přeobjednali, pacienti, kteří se rozhodli nechat si vyšetřit pigmentová znaménka neplatili třicetikorunový poplatek," doplnila lékařka s tím, že pro prevenci melanomu samozřejmě není vyhrazen jen jediný den v roce. Pacienti, kteří trpí nějakým kožním problémem a obávají se nejhoršího, mohou přijít na vyšetření do kožní ambulance havlíčkobrodské nemocnice kdykoliv.

„Akce Evropský den melanomu vznikla, aby upozornila na rizika této choroby," připomněla mluvčí nemocnice. Podle lékařky Petry Škurlové maligní melanom zůstává jedním z nejčastějších zhoubných nádorů.

Jeho výskyt se zvyšuje zejména u mladých lidí, nejvyšší nárůst je pozorován u žen ve věku 10-29 let. Nicméně je nejsnáze zjistitelným nádorem. V ČR na melanom ročně zemře asi 200 osob. Nebezpečí se zvyšuje v případě, že pacient je například světlý kožní fototyp se světlou kůží, má světlé oči a vlasy.

Určitou roli hraje i genetika. Třeba veliké  množství mateřských znamének i pih, které předcházejí výskytu kožních nádorů u sebe anebo u rodinných příslušníků. Výskyt kožního melanomu hrozí podle lékařky i lidem, kteří utrpěli závažné i opakované spálení především před 15. rokem života, rovněž lidem dlouhodobě pobývajícím v blízkosti rovníku ,ale i těm, kteří holdují umělému opalování v soláriích.Ochrana před slunečním zářením je nejúčinnější prevencí. Je nutné chránit před sluncem hlavně malé děti.

Melanom: Kdy se začít obávat

Vyskytnou-li se na kůži nové pigmentové léze (skvrny) mateřská znaménka, která rychle mění charakter – barvu,velikost. Pravidelně kontrolujte mateřská znaménka a jakékoliv podezřelé změny a projevy konzultujte s dermatologem. Jedenkrát ročně je vhodné navštívit kožního lékaře a nechat si vyšetřit pigmentové změny nejlépe speciálním dermatoskopem.