„Dva již tak nemocní pacienti vysokého věku s přidruženou nákazou Covid-19 pak o uplynulém víkendu zemřeli, celkem je tak v kraji šest mrtvých od počátku pandemie,“ uvedl jihlavský hygienik Jiří Kos.

Největší ohnisko je v soukromém Alzeimercetrum Jihlava, odkud byl jeden z mrtvých. Dále to „doutná“ v Pacově či v největší firmě na Vysočině - v jihlavském Boschi. A například v Třebíči funguje v omezeném režimu pouze v odpoledních hodinách pobočka České pošty v ulici Marie Majerové, protože se nakazila tamní pošťačka a zbytek zaměstnanců musel do karantény. Místo nich nastoupili náhradníci.

Roušky

Bezpečnostní rada kraje přijala v pondělí opatření. Chystá se povinné nošení roušek ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb, stejně tak v lékárnách. Začne platit zřejmě ve středu 29. července. Ředitelé těchto zařízení mají zvážit, zda zakážou návštěvy. Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek lidem doporučuje, aby do obchodů či veřejné dopravy chodili rovněž v roušce.

Opětovné zavedení povinného nošení roušek v budově Magistrátu města Jihlavy.
Roušky povinné v nemocnicích, dobrovolné v obchodech. Vysočina chystá opatření

Dva lidé, kteří o víkendu zemřeli, byli z Jihlavska a narození shodně v roce 1937. Jeden zemřelý byl ze zmíněného jihlavského alzheimercentra, druhý z vesnice. Sdělila to mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová. „Byli to muž a žena,“ uvedla. Jihlavský hygienik Jiří kos řekl, že Covid-19 byl pomyslnou poslední kapkou v jejich už tak špatném zdravotním stavu.

Volání o pomoc

V soukromém Alzheimercentru Jihlava pracuje šedesát zaměstnanců, kteří se starají o třiadevadesát klientů. Z těch je sedmnáct zaměstnanců a čtyřicet klientů pozitivně testovaných na Covid-19. „Z nich je pět hospitalizovaných. Jeden klient bohužel o víkendu zemřel,“ potvrdila i ředitelka zařízení Renata Horňáková.

Ilustrační foto.
Na Vysočině zemřel pátý člověk s koronavirem. Klient Alzheimercentra

Lidé s demencí, kteří v tomto alzheimercentru žijí a jsou nakažení, přičemž nemusejí bezprostředně do nemocnice, stonají v izolačních pokojích. Personál se po domově pohybuje ve speciálních oblecích. Centrum má velký nedostatek personálu. „Jsme v nouzi, uvítáme pomoc, sháníme zdravotníky, pečovatele zejména pro přímou péči. Kdo by měl zájem, může se ozvat na telefon 774 774 080,“ řekla ředitelka.

Dřevařská firma

V Pacově měl v pondělí 27. července starosta Lukáš Vlček informaci, že je ve městě aktuálně deset nakažených. O dva víc oproti předešlému dnu. Naprostá většina měla být z dřevařské firmy. „Co vím, jsou mezi nimi čeští i zahraniční dělníci,“ uvedl Vlček. Ve městě na Pelhřimovsku platí zpřísněná pravidla. Místní domov s pečovatelskou službou má zakázané návštěvy a nejpřísnější hygienické pokyny, které platí i v dalších městských budovách.

V Boschi hodně dovolených

V jihlavském Boschi, kde testy potvrdily dvanáct nakažených zaměstnanců, nastoupila od pondělí 27. července velká část pracovníků na dovolenou.

„Nakažení zaměstnanci se aktuálně nacházejí v karanténě, jejich zdravotní stav je dobrý. Do karantény byli z rozhodnutí zaměstnavatele preventivně odesláni také kolegové, kteří s těmito pracovníky přišli do bezprostředního kontaktu. Další kroky koordinujeme společně s Krajskou hygienickou stanicí Kraje Vysočina v Jihlavě,“ uvedl mluvčí jihlavského Bosche Pavel Roman.

Česká pošta - Partner. Ilustrační foto.
Pošťačka má koronavirus, pobočka v Třebíči funguje v omezeném režimu

 Ve firmě je opět povinnost nosit roušky v areálu celého závodu, pracovníci musejí dodržovat doporučené rozestupy. Všude se víc než obvykle dezinfikuje. Podniková jednotka závodních hasičů měří zaměstnancům teplotu. Totéž platí v závodní jídelně. Firma doporučila omezit osobní schůzky a školení. Kdo může, zůstal pracovat z domova na dálku.