Sbírkových míst je na Vysočině spousta. Hasiči z Krucemburku na Havlíčkobrodsku se například rozhodli dopravit do postižených oblastí náčiní potřebné na odklízení škod. Povezou tam kbelíky, košťata, lopaty, krumpáče, plachty, pytle na odpad, hřebíky i kladiva.

V Havlíčkově Borové zase hasiči pořádají sbírku čistících, úklidových a hygienických prostředků, lůžkovin, oblečení, trvanlivých potravin nebo hraček pro děti.

Přidali se i dobrovolní hasiči z Myslibořic na Třebíčsku. „Rozhodli jsme se poslat deset tisíc korun do obcí postižených tornádem. Chtěli jsme v této situaci podpořit všechny ty, kterým se během jedné noci otočil život vzhůru nohama,“ řekl Roman Benda, starosta Sboru dobrovolných hasičů Myslibořice. Kromě finanční pomoci putuje do postižených obcí z Myslibořic i pomoc materiální.

Překvapení na každém kroku. Taková je zahrada Petra Broži z Moravce.
Tisíce barev, vůní i chutí. Zahrada Petra Broži potěší všechny smysly

Do Hrušek vyjeli i hasiči z Třebíče. V Hněvkovicích, místní části Humpolce na Pelhřimovsku, zase organizují sbírku hygienických a čistících prostředků. A stejně tak ve Velké Bíteši na Žďársku.

Do oblasti postižené tornádem se rozjeli také policejní specialisté. „Odjeli tam čtyři krizoví interventi, kteří poskytují psychologickou pomoc obyvatelům postižených obcí,“ potvrdila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Pomáhat jeli i zdravotníci. „Do obce Mikulčice, zasažené silnými bouřkami, jsme na výpomoc vyslali osm posádek z Třebíčska a Jihlavy. Celkem se jednalo o čtyři lékaře a jednadvacet záchranářů. V nejkratší možné době bylo zajištěno pokrytí naší oblasti pro standardní službu, takže nedošlo k žádnému ohrožení běžného provozu v Kraji Vysočina,“ uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Petr Janáček.