„Jsem Štěpán Šrámek, student druhého ročníku ekonomického lycea,“ představil se nám náš průvodce čtyřpatrovou budovou v ulici Bratříků. Jak prozradil, vybral si „svou“ školu právě na takovém Dnu otevřených dveří a následně i na doporučení známých. „Myslím, že to byla dobrá volba. Až skončím školu, mohu být třeba účetní. Bavilo by mě to,“ podotkl Štěpán.

Ve druhém patře školy se návštěvníkům představili studenti oboru gastronomie a hotelnictví, budoucí kuchaři, číšníci, pekaři a cukráři. Horké ravioli nabízel a palačinku přímo před zraky návštěvníků připravil student Jan Spěvák, ale jak přiznal, nejraději má maso. „Palačinky jsou můj nápad, ale takový dobře připravený steak je vrchol umění. Samozřejmě vařím rád i doma. V sobotu budu vařit pro rodinu segedín,“ prozradil student.

Vlastní kosmetiku nebo cukroví nabízely studentky ekonomického lycea, které se učí podnikat v takzvané fiktivní firmě Florall. „Všechny produkty jsou z naší dílny,“ pochlubila se studentka Lucie Čejková. Podle učitelky Lenky Javorské je fiktivní firma součástí učebního plánu. „ Naše vzdělání musí jít s dobou. Studenti se učí, pokud to zjednodušíme, jak založit vlastní firmu, jak vést účetnictví, ale také jak svou práci prodat,“ zdůraznila učitelka.

Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod je škola s dlouhou tradicí zaměřená na hotelnictví, služby a ekonomiku. Sídlí ve dvou budovách, žáci se vzdělávají v nejmodernějších odborných učebnách Odborná praxe je zařazena ve všech oborech, žáci ji mohou vykonávat také v zahraničí.