Součástí stavby budou i most vedoucí přes Rouštanský potok a dvě křižovatky. Jedna z nich bude okružní a vznikne v místě současného křížení silnic I/34 a I/19 před Pohledem.

Stavbu za zhruba 170 milionů korun provede na základě výsledků veřejné soutěže společnost Geosan. Investorem stavby je Ředitelství silnic a dálnic ČR, financována bude z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury ČR a příslušného Regionálního operačního programu.

„Stavba není rozdělena na etapy a proběhne kontinuálně od předání staveniště až po kolaudaci a uvedení do provozu. V úsecích, ve kterých přeložka silnice I/34 navazuje na stávající komunikace, bude stavba uskutečněna při zachování silničního provozu. Doprava bude v těchto případech svedena vždy do jednoho jízdního pruhu. Pouze na samém počátku stavby počítáme s malou objížďkou před Havlíčkovým Brodem," uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Jan Rýdl.

Poprvé se o potřebě nového vedení trasy silnice I/34 u Rouštan začalo hovořit před více než dvaceti lety. „Všichni, kteří po stávající silnici jezdíme, velice dobře víme, jak je v současné podobě nebezpečná. V krátkém úseku jsou jak nebezpečná klesání, tak nepřehledná křižovatka či ostrá zatáčka. Silnice u Rouštan není nebezpečná jenom v zimě, ale také za mokra a dosvědčují to bohužel i tragické havárie, ke kterým tady došlo," připomněl starosta Pohledu Milan Klement. „Od roku 1995 usilujeme o to, aby došlo ke změně. Nyní k ní dochází a to je dobře. Pro všechny řidiče," zdůraznil Klement.

Stavba nového úseku silnice I/34 byla slavnostně zahájena včera dopoledne. Stalo se tak za účasti ministra dopravy Dana Ťoka, generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic ČR Jana Kroupy a dalších. „Věřím, že dodavatel dodrží nejen cenu, za kterou zakázku získal, ale také časový harmonogram a odvede tady kvalitní práci," nechal se slyšet Kroupa.

Ministr Ťok v souvislosti se zahájením prací u Rouštan připomněl i obtíže, které provázejí současnou přípravu výstavby jihovýchodního obchvatu nedalekého Havlíčkova Brodu a které se týkají především výkupu potřebných pozemků.