Pestrý program si pro příchozí drobotinu připravilo deset sportovních a zájmových organizací, které dnes ve městě aktivně působí, a s nimi i místní Dům dětí a mládeže.

„Děti procházely jednotlivými stanovišti, sportovaly, soutěžily a bavily se. Vyzkoušet si mohly fotbal, hokej, florbal, ragby, volejbal, líný tenis, stolní tenis, šachy, jízdu na kole a také bojová umění," vyjmenoval za pořadatele Tomáš Rosecký, jednatel společnosti Sportovní zařízení města Světlá nad Sázavou a předseda městské sportovní komise. „Celá akce současně posloužila jako nábor nových talentů do světelských sportovních oddílů. Ty v současné době sdružují kolem šesti set malých i velkých sportovců," dodal Rosecký.

Těžko určit, o které stanoviště měly děti největší zájem. Zaujala je všechna.

Živo bylo na fotbalovém hřišti, kde se kromě jiných dětí s míčem u malých i větších fotbalových branek proháněli i desetiletý Filip a tříletý Jan ze Světlé nad Sázavou. „Klukům se tady moc líbí, nevynechali ani jedno stanoviště. S manželkou je vedeme, ne snad přímo ke sportu, ale k pohybu určitě. Filip už hraje florbal, Honzík se teprve sportovně rozkoukává," usmál se jejich otec Václav Beránek a organizátory pochválil: „Je to pěkný nápad představit takto všechny sporty najednou, a navíc i děti o víkendu smysluplně zabavit."

Na nezájem dětí si rozhodně nemohli stěžovat ragbisté z havlíčkobrodského klubu Orlů, kteří našli ve Světlé nad Sázavou nové zázemí a kteří se také na fotbalovém hřišti všem dětem poctivě a „silově" věnovali.

Adrenalinový prožitek měly i ty děti, které se nebály a v jednom ze sálů prvního patra zimního stadionu si na žíněnkách a pod vedením zkušených mistrů vyzkoušely základní techniky bojových umění. Ve Světlé je vyučuje, a to také nově, Akademie bojových umění.
V permanenci byli i stolní tenisté, stejně jako hokejisté. Ti si pro malé hokejisty připravili i ukázkový trénink přímo na ledové ploše.

Světlá nad Sázavou je pravděpodobné jediné město v Kraji Vysočina, které takto společně pojatou prezentaci jednotlivých sportovních odvětví pořádá. Sportovní den se do města vrátil po zhruba pětileté pauze.

„Tehdy se konal přímo na náměstí a měl řadu pozitivních ohlasů. V komisi teď přemýšlíme o tom, že ho budeme v pravidelných intervalech opakovat. Zatím jsme se ale nerozhodli. Sobotní akci se zástupci všech zúčastněných oddílů a klubů za nějaký čas vyhodnotíme, a pak se rozhodneme," řekl Rosecký.