Tu nejkrásnější a s nejsilnějším příběhem budou už potřetí hledat profesionální i amatérští fotografové v ČR. Sdružení Arnika zahájilo anketu Alej roku 2013, jejímž hlavním tématem letos je „Život v alejích". Nominovat svou oblíbenou alej nebo fotogenický úlovek z dovolené (maximálně tři snímky) mohou lidé zaslat až do poloviny září. Dalších šest týdnů pak budou lidé na webu www.alejroku.cz moci dát hlas stromořadí, které je nejvíce osloví.

Na Vysočině vloni vyhrála Hradecká alej u Ledče nad Sázavou.

„Alej má mimořádnou krajinářskou, historickou, ekologickou a estetickou hodnotu. Byla vysázena pravděpodobně v 19. století a volně navazovala na park a sady Thunovského letohrádku. Alej u cesty slouží také jako větrolam a jako biokoridor," popsala alej Hana Hoskovcová, která ji nominovala.

„Aleje jsou krásným fenoménem českých zemí už od dob baroka a představují historickou paměť krajiny. Spojují nás s našimi předky a jsou odkazem našim potomkům. Slouží jako orientační bod, lidé i zvířata v ní hledají v létě ochranu před ostrým sluncem a jsou důležitými biokoridory. Lidé si do nich často chodí odpočinout, projít se nebo projet na kole. A přesně to účastníci ankety měli letos fotit – život v alejích.  Aleje jsou v Čechách i na Moravě stále opomíjené a ohrožené," popsal  význam alejí vedoucí kampaně Zachraňme stromy Martin Skalský ze sdružení Arnika.

„Hlavní funkce alejí spočívá ve funkci orientační, estetické, krajinotvorné, mikroklimatické, a to v krajině, parcích i ve městě. Kolegyně mi vyprávěla, jak ji stromy zachránily při povodni, kdy jela ve vodě a jen podle stromů se orientovala, kde je silnice. Tyče a patníky se třeba vyvrátí, ztratí nebo jsou nízké. Stromy drží na silnicích krajnici, když jsou odstraněny nebo se vyvrátí, je vozovka poškozována," řekla dendroložka ostravské Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Eva Mračanská.

Do soutěžní ankety mohou lidé přihlásit „svou" alej prostřednictvím webových stránek www.alejroku.cz. Každý může zaslat 1-3 fotografie, ke kterým připojí stručný popis a důvod, proč si alej zaslouží pozornost.

Let balonem od firmy HaBalon čeká na toho, kdo nominuje vítěznou alej. Na autory oceněných fotografií čekají hodnotné ceny, například dárkové poukazy od Centra FotoŠkoda, poukazy na zboží od společnosti Bushman nebo sadu ručního dopisního papíru z Velkolosinské Ruční papírny. Mezi cenami nechybí ani knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové, něco „na zub" od PRO-BIO, vstupenky do pražské botanické zahrady i do Botanické zahrady Univerzity Karlovy.

Aktuální informace o anketě budou v jednotlivých regionech přinášet regionální Deníky. Slavnostní vyhlášení vítězné aleje a výherců atraktivních cen proběhne uprostřed listopadu 2013.