V rámci zahájení provozu nové moderní třídicí linky na papír a plasty byla v srpnu letošního roku odhalena v areálu HBH odpady v Havířské ulici plastika, na jejíž další tvorbě se budou moct podílet také žáci škol v regionu.

Plastiku doplní desítky mravenců

Umělecká plastika ve tvaru zeměkoule je nyní v první fázi k vidění v areálu sběrného dvora v Havířské ulici v Havlíčkově Brodě. V budoucnu by ji měly doplnit až čtyři desítky mravenců jako symbol čistého životního prostředí, ale také pracovitosti.

„Mravenec stojí jako živočišný druh téměř na konci potravního řetězce. O vše, co zůstane ležet ladem, se v přírodě postará. Jde o paralelu k firmě HBH odpady, která stojí pomyslně také na konci lidského potravního řetězce. Kdy vše nové a krásné, které jím projde, může končit v této společnosti a ona se postará o účelnou likvidaci nepotřebného," vysvětlila Lenka Mikletičová ze společnosti HBH odpady.

Mravenci budou ve velikosti do jednoho metru a žáci deseti škol je budou moct dozdobit a dodat jim finální úpravu. „Po hlasování veřejnosti nainstalujeme první tři na plastiku, další budou ve vestibulu firmy vystaveny, poté darovány školám – jich dotvořitelům," doplnila Mikletičová s tím, že současně společnost plánuje pokračování podpory sběrových akcí papíru a hliníku na školách a školách Havlíčkobrodska, Světelska, Jeníkovska a Chotěbořska.

„Připravujeme sběrové akce za zvýhodněných cen jednotlivých druhů papíru, roční vyhodnocení v přepočtu kilogram na žáka, ocenění ve formě dortů, školních potřeb a dalších dárků podle požadavků školy," dodala Mikletičová.

V rámci environmentální osvěty firma HBH odpady, nabízí školám exkurze uzpůsobené věkovým kategoriím školních a předškolních zařízení, které jsou vedené zábavnou zážitkovou formou. „Nabízíme také možnost krátkých přednášek a workshopů přímo ve školách a školkách, pokud o ně školská zařízení projeví zájem," uzavřela Mikletičová.

Milan Pilař