Patrik Malec, Vincent-Lukas König, Vojta Křepinský a Lucka Zachariášová předvedli porotě vlastní originální a funkční přepravní linku.

Zadáním bylo postavit přepravní linku obdélníkového nebo čtvercového tvaru s převýšením, která je poháněna až dvěma motory, a co nejrychlejší přeprava víčka z PVC.

„Naše konstrukce by mohla být modelem pro úsporné přemisťování nákladů v lodních docích nebo v přístavech," popsal inspirativní kompaktní model Vincent-Lukas.

Letošního ročníku se účastnilo 16 soutěžních týmů a porota kromě očekávaných tří prvních míst vyhlásila i vedlejší ceny za originalitu.

„Favorité letošního ročníky byly samozřejmě školy, které vyhrály v minulých dvou ročnících. Havlíčkobrodská základní škola V Sadech bodovala hlavně v prezentaci a rychlosti přepravy. Tichý tým využil téměř celou čtyřhodinovou soutěžní dobu na dolaďování celého projektu a vyhrál," popsala atmosféru radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.

Členové vítězného družstva získali od vyhlašovatelů každý svůj vlastní iPad, pro všechny členy stříbrného a bronzového družstva byla připravena stavebnice Merkur vyšší třídy. Stavebnici Merkur nižších obtížností letos získali všichni účastníci finále soutěže.

Speciální cenu poroty za zdařilý design a originální technické řešení v podobě maxidobrot získaly základní školy Rošického Jihlava, Benešova Třebíč a Žirovnice.

Do prvního ročníku soutěže se před třemi roky přihlásilo čtrnáct týmů, loni se do finále probojovalo jedenáct škol. Soutěž je součástí projektu Merkur do škol, který je výsledkem spolupráce Kraje Vysočina a společnosti Bosch Diesel Jihlava, má zvýšit zájem dětí ze základních škol o studium na technických středních školách.

Výsledky soutěže:

1. Základní škola V Sadech, Havlíčkův Brod
2. Základní škola Otokara Březiny, Jihlava
3. Základní škola Benešova, Třebíč