Celkem vyráží do boje o hlasy 15191 kandidátů a kandidátek, kteří obsadí místa v zastupitelstvech a posléze na radnicích a v dalších orgánech samosprávy v 702 městech a obcích.

Dvou obcí na Vysočině se letošní komunální volby týkat nebudou. „Volit zastupitele nebudou voliči ve Stříteži na Žďársku a ve Ždírci na Havlíčkobrodsku,“ upřesnila ředitelka krajské správy Českého statistického úřadu v Jihlavě Jitka Číhalová. V uvedených dvou obcích se pro volby do obecního zastupitelstva nepodařilo zaregistrovat potřebný počet kandidátů.

Protože se ale souběžně s komunálními volbami konají i volby do třetiny Senátu, bez voleb zůstane pouze Střítež. „Ve Ždírci na Havlíčkobrodsku se budou o víkendu konat senátní volby,“ doplnila informaci Číhalová.

Ždírec se totiž nachází na území senátního obvodu č. 44, který má sídlo v Chrudimi, ale zasahuje na větší část havlíčkobrodského okresu. Senátní volby se týkají rovněž obvodu č. 53 se sídlem v Třebíči.

Ilustrační fotografie.
Nemocnice stále nemají vypořádaný rok 2017

Volí se tradičně v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Výsledky budou známy během sobotního odpoledne. „Obce s menším počtem voličů budou sečteny dříve než města s více volebními okrsky. Sčítání a zveřejňování výsledků, které opět zajišťuje Český statistický úřad, bude zhruba stejně rychlé jako u jiných voleb,“ odhadovala Číhalová. Statistici budou výsledky od okreskových volebních komisí opět přebírat na 26 přebíracích místech napříč Vysočinou.

V případě sněmovních voleb na podzim loňského roku bylo vše definitivně sečteno v sobotu ve večerních hodinách, ale o tom podstatném bylo jasno už kolem sedmnácté hodiny.

V případě komunálních voleb budou výsledky v prvních obcích známy už před patnáctou hodinou, většina výsledků by mohla být sečtena do osmnácti hodin.

Průběžné i konečné výsledky budou zveřejněny na volebním webu Českého statistického úřadu. „Jakmile budou známy výsledky ze všech volebních okrsků v obcích a městech, kde je více volebních okrsků, bude na webových stránkách zveřejněno i rozdělení mandátů a rovněž jména nově zvolených zastupitelů,“ dodala ke zveřejňování volebních výsledků Jitka Číhalová.

Při komunálních volbách v roce 2014 mohlo hlasovat ve všech obcích na Vysočině přibližně 415 tisíc voličů. K volbám jich tehdy šlo 216 tisíc, volební účast v rámci celé Vysočiny byla 52 procent.