V tom případě bychom se asi měli okamžitě zeptat, co je a bude hlavním cenzorem označováno na Facebooku za nenávistný příspěvek.
Zda to jsou skutečně hrubé sprosté urážky, za které se slušný člověk stydí. Nebo bude podléhat smazání veškeré sdělování skutečné nahé pravdy, která se mocným nehodí do krámu, tudíž musí být umlčena. S ohledem na neustále vnucovanou korektnost v rámci Bruselské velkoříše lze očekávat spíš to druhé. Nemluvě o tom, že cenzorům na všech úrovních společnosti naprosto chybí smysl pro humor. Nadsázku a vtip považují za zločin. V tomto případě bychom zřejmě měli zbystřit.

Inkvizitoři posílali knihy s nežádoucím obsahem na hranici i s autorem. Nacisté pálili knihy s jiným názorem, socialističtí ideologové je zabavovali už na hranicích. Jak inkvizitoři, tak nacisté zakazovali poddaným vyslechnout jiný názor, než je ten shora povolený. Nic se nemění. Máme dnes zaručenou svobodu slova, ale vypadá to, že to brzy bude už jen na papíře. Už zase se nám někdo snaží vnutit ten správný názor a ostatní názory kriminalizovat, potírat a trestat. Otázka je, jak dlouho si to necháme líbit. Tím, že zakážeme mluvit o zimě ještě nenastane léto!

stepanka.saadouni@denik.cz