Tím se výrazně zvýší počet tříd, vznikne až šest nových odborných učeben.

„Ano, rádi bychom uskutečnili modernizaci a rekonstrukci základní školy. Počet žáků u nás v posledních letech roste, a nemůžeme se do stávajících prostor vejít. Především však nemáme k dispozici žádné odborné a speciální učebny," vysvětlil hlavní důvody plánované rekonstrukce ředitel základní školy Ota Benc.

V současné době je připravena studie a začíná se pracovat na projektu. „Pokud se podaří získat podporu z integrovaného operačního programu, případně jiných zdrojů, rádi bychom v roce 2017 zahájili rozsáhlou rekonstrukci a modernizaci. Tím bychom měli získat dostatek kmenových tříd, vytvořili šest nových odborných učeben a další místnosti, jako je čítárna a knihovna, a možná další speciální učebnu," popsal ředitel Benc plánovaný průběh této finančně náročné akce.

Důstojné prostory pro družinu

Důstojné a samostatné prostory po svoji zájmovou činnost získá také školní družina. Projektová studie před-pokládá podle ředitele školy Oty Bence vytvoření nástaveb konkrétně nad pavilon číslo dvě a pavilon číslo tři. V plánu jsou ještě další rekonstrukční práce a rovněž tak menší úpravy v dalších školních pavilonech.

Plány ředitele Oty Bence na rekonstrukci školního areálu sdílí i městský úřad. Podle starosty Jana Martince je zatím předčasné mluvit o tom, kolik by stavební úpravy ve škole stály. Dá se jen odhadovat, že by mohlo jít asi o 30 milionů korun. „Máme zpracovanou studii a podepsanou smlouvu o dílo na projektovou dokumentaci pro stavební povolení," upřesnil starosta Jan Martinec. Smlouva je k nahlédnutí na městském webu ve složce registr smluv. Podle starosty Martince je třeba připravit projekt tak, aby bylo možné požádat o státní dotaci. Město Ždírec nad Doubravou investuje pravidelně do provozu a oprav své základní školy nemalé finanční prostředky. Například před pěti lety nechalo město základní školu zateplit.

Školní areál ve Ždírci se stavěl v letech 1978 až 1986. Vliv času způsobil, že některé třídy už nešlo vytopit na požadovanou teplotu.
Zateplení objektu základní a mateřské školy přišlo na 16 milionů korun. Akci financovalo město částečně z dotací. Po zateplení uspořila škola až 50 procent výdajů za energie, výrazně se změnil i vzhled budovy. Město financovalo stavbu ze dvou zdrojů, a to z vlastního rozpočtu, z něhož byl hrazen projekt, poradenská společnost, technický a stavební dozor a různé práce mimo projekt, v celkové částce asi 1,7 milionu korun. Druhým zdrojem financování byla bankovní půjčka ve výši 15 milionů. Město na akci obdrželo dotaci ve výši 7,8 milionu korun. Náklady stavebních prací z veřejné soutěže byly 14,638 milionu korun. Celkové náklady akce se vyšplhaly nad 16,5 milionu korun.