Ve dvoře světelského zámku bude na návštěvníky v rámci gastrofestivalu čekat nepřeberné množství stánků s farmářskými specialitami, francouzskými víny, čokoládou, walfemi, koláči, brownies, mléčnými karamely a spoustou dalších lahůdek včetně sýrových specialit a prezentací různých restaurací. Organizátorem akce je Francouz Chris Delattre. Ten je v regionu známý již pořádáním čokofestivalu, se kterým již pár let úspěšně obráží Českou republiku včetně Havlíčkova Brodu.

Stvořidla u Ledče nad Sázavou.
Návrh cyklostezky přes Stvořidla na kraji neprošel

Milovník dobrého jídla, který již přes deset let žije v Česku, se se svou show tentokrát přesunul do honosnějších zámeckých kulis a milovníkům dobrého jídla nabízí pravé zámecké hodování. „Jedná se o první akci tohoto druhu na zámku. Zámecké Hodovaní je přátelskou událostí pro každého. Během dvou dnů budou mít návštěvníci možnost objevovat nové produkty, ochutnávat jídlo i pití společně s rodinou nebo s přáteli, a to ještě s koncerty, zábavou pro děti a kulinářskými aktivitami,“ uvedl Chris Delattre.

Akce se koná po celý víkend – v sobotu od 10 do 20 hodin a v neděli od 10 do 18 hodin. Hvězdou kulinářské show tentokrát bude Květa Vondráková, viceprezidentka Culinary Clubu, propagátorka a specialistka zdravého vaření a životního stylu, která vystupuje také v televizním pořadu Život z pánve a věnuje se i vaření s dětmi.

„Návštěvníci se mají na co těšit. Květa Vondráková je žena, která si z potravy bere energii a tu proměňuje do vždy usměvavé veselé nálady, nikdy ji nepotkáte jinak, než skvěle naladěnou. Miluje bylinky, květiny a přírodu vůbec. Ta se jí ostatně stala inspirací pro její televizní pořad Vaříme hravě a zdravě,“ láká Chris Delattre na hlavní hvězdu gastrofestivalu a její barevné a voňavé pokrmy. Na festivalu představí přípravu brunche tak trochu jinak, ovocné zmrzliny a letní poháry, sálátování a zálivkování, deserty s letním naladěním nebo odpolední bylinkové grilování.

Kromě gastronomických požitků ale festival nabízí i potěšení pro jiné smysly. V sobotu na akci vystoupí lidová harmonikářka Miroslava Šubíková a Humpolecký dixieland. V neděli pak také divadlo Loutky v nemocnici nebo TbeeGirls.

„Pro rodiny s dětmi je také připravený dětský koutek. Na své si tu přijde opravdu každý,“ uzavírá Chris Delattre.

Ilustrační foto
Tour de Aleje opět odstartuje u Přibyslavi